Νέα
  • ΓΔ: 913.79 +0.38%
  • Τζίρος: 28,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εγνατία Οδός: Γιατί το τμήμα Θεσσαλονίκη-Εβρος έμεινε 10 χρόνια χωρίς ΣΕΑ

ΣΕΑ στην Αθηνών-Λαμίας
ΣΕΑ στην Αθηνών-Λαμίας / Πηγή: Eurokinissi

Η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας με συνολικό μήκος 670 χιλιόμετρα, δεν διαθέτει ούτε έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Κήποι Εβρου.

Η απουσία οργανωμένου ΣΕΑ στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέεται με τα σύνορα 5 χωρών μέσω 9 κάθετων αξόνων, σε τμήμα άνω των 300 χιλιομέτρων, δημιουργεί εκ των πραγμάτων δυσχέρειες σε ένα εθνικό έργο υποδομής, που εξυπηρετεί το 36% του ελληνικού πληθυσμού.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι οι λόγοι και συνθήκες που δεν επέτρεψαν την κατασκευή και λειτουργία ΣΕΑ για 10 ολόκληρα χρόνια στον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο διεθνών προδιαγραφών. Το έγγραφο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που κοινοποίησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι πραγματικά αποκαλυπτικό.

►ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πολλαπλά τα οφέλη από την Εγνατία - Εσοδα 35 δισ. στη διάρκεια της παραχώρησης

►Ξεκινούν μελέτες για την επέκταση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας σε Κοζάνη και Ηγουμενίτσα

«Αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) σε τμήματα της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Εβρου, ο προγραμματισμός της "Εγνατία Οδός ΑΕ" προέβλεπε τη λειτουργία ΣΕΑ σε 6 θέσεις», αναφέρεται στο έγγραφο. Εξ αυτών, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» δημοπράτησε και ανέθεσε το 2011 και 2012 σχετικές συμβάσεις για 3 ΣΕΑ στις θέσεις Αρδανίου Εβρου, Σώστη Ροδόπης και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

«Η υλοποίηση των υπόψη ΣΕΑ δεν ολοκληρώθηκε από τους αρχικούς αναδόχους λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση. Το 2020 έγινε αποδεκτό το αίτημα των αναδόχων των ανωτέρω ΣΕΑ για υποκατάστασή τους και η υπογραφή των συμβάσεων εκκρεμεί στο ΣτΕ μετά από προσφυγές».

Δεν προχώρησε όμως ούτε η δημοπράτηση των υπολοίπων 3 ΣΕΑ. «Ο προγραμματισμός δημοπράτησης των λοιπών προβλεπόμενων ΣΕΑ της Εγνατίας Οδού έχει παγώσει καθότι με την απόφαση διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 2316Β/2012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ 2221Β/2013), μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα της "Εγνατία Οδός ΑΕ" για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου και των παρόδιων αυτού εκτάσεων».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η «Εγνατία Οδός ΑΕ», στο τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Εβρου υφίστανται και λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένοι Χώροι Στάθμευσης και Αναψυχής (ΣΧΑ) σε 6 θέσεις (Ανάληψη, Βαγιοχώρι, Μουσθένη, Αμαξάδες, Αμάραντα, Δωρικό), οι οποίοι παρέχουν στους χρήστες χώρους υγιεινής και τη δυνατότητα στάσης και ανάπαυσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ