Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Θετική η αποτίμηση για τις αποκρατικοποιήσεις - Καταλύτης το ΤΑΙΠΕΔ

Ο νέος άξονας θα συνδέεται με την Εγνατία (φωτό)
Ο νέος άξονας θα συνδέεται με την Εγνατία (φωτό)

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και επίτευξη στόχων διαπιστώνει στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν. Μεγάλο ρόλο σε αυτή τη θετική αποτύπωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας έπαιξε η επιτάχυνση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Εγνατία και το Ελληνικό

Στην κορυφή τίθεται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η οποία «έπιασε» τίμημα 1,5 δισ. ευρώ. Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής από το Ταμείο. Το ποσό που προσφέρθηκε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ (μετά, πλέον, από αυτό για τον ΔΕΔΔΗΕ).

Σύμφωνα με την έκθεση, εκκρεμότητες εντοπίζονται στη λειτουργία της τελευταίας ομάδας οκτώ σταθμών (επτά πλευρικοί-ένας μετωπικός) που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση για την αδειοδότηση των τελευταίων 16 σηράγγων κατηγορίας Ε' (δηλαδή χωρίς τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων). Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.

►Οι μεγάλες ανατιμήσεις υλικών φρενάρουν τα έργα της χώρας - Ποια λύση προωθείται

►Περιφερειακά αεροδρόμια: Δρομολογούνται έργα 132 εκατ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα έκλεισε και η πολυετής εκκρεμότητα του διαγωνισμού για την παραχώρηση του Ελληνικού. Η εμβληματική επένδυση που είναι σε ράγες εκκίνησης ενεργοποιήθηκε με το οικονομικό κλείσιμο και την απόδοση των πρώτων 300 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development.

Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε όμως και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά της ITALGAS για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανήλθε σε 733 εκατ. ευρώ.

Τα περιφερειακά λιμάνια

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά λιμάνια. Για την παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης έχουμε το θέμα των απαλλοτριώσεων που μπορεί να δημιουργήσει κάποιες χρονικές καθυστερήσεις, μιας και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσα από δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και σε αυτό της Καβάλας έχουμε μπει σε διαδικασία σχολίων και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν κατατεθεί οι προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Τέλος, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εντοπίζεται ως εκκρεμότητα ο καθορισμός της ζώνης του λιμανιού που θα αποτελέσει το αντικείμενο της παραχώρησης σε επενδυτές.

Αξία πάντως έχει η επισήμανση σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις πως έχει επιτευχθεί σημαντική και ουσιαστική πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση.

Τι αναφέρεται για τη νέα Μονάδα Ωρίμανσης Έργων

Τη σταδιακή έναρξη της λειτουργίας της νέας Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν. Η εκτίμηση είναι πως μέσα στον Οκτώβριο θα έχει τεθεί πλήρως σε λειτουργία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η πρώτη φουρνιά έργων που θα ενταχθούν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Όταν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προς ένταξη έργων, θα ενεργοποιηθούν διαγωνισμοί συμβούλων για συμβάσεις-πλαίσιο (θα αφορούν δηλαδή το σύνολο των έργων όπου θα υπάρχει δεξαμενή συμβούλων που θα επιλέγονται με κριτήρια ανά έργο).

Για να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε συζητήσεις με τη μητρική του εταιρεία ΕΕΣΥΠ και το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ