Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια

ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: APImages

Οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους θα διαρκέσουν πιθανόν περισσότερο από ό,τι η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πράσινης μετάβασης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωζώνη, όπως και άλλες περιοχές, έχει επηρεαστεί από τη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιορισμών στη δραστηριότητα που προκαλεί αυτή. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, πάντως, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας – και ο αντίκτυπός της στον πληθωρισμό – μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμο ζήτημα.

«Η ενέργεια θα είναι ένα θέμα που πιθανόν θα μας συνοδεύει για μεγαλύτερο διάστημα, επειδή μετακινούμαστε από τα ορυκτά καύσιμα ως πηγές ενέργειας», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στο CNBC.

Η Ευρωζώνη και γενικότερα όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου που ωθεί ανοδικά τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών. Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ανακοινώσει παρεμβάσεις για να αντισταθμίσουν μέρος της επιβάρυνσης στα νοικοκυριά.

«Περιορισμένη η έκθεση της ευρωζώνης σε ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande»

Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικοποίησε τον αντίκτυπο που θα είχε στην ευρωζώνη μια ενδεχόμενη πτώχευση του υπερχρεωμένου κινεζικού γίγαντα των ακινήτων Evergrande.

«Έχω πολύ ζωηρές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελιξεις στην Κίνα οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όμως «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», δήλωσε η Γαλλίδα Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», προσθεσε ενώ η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.

Ο ιδιωτικός όμιλος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ