Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

NYT: Η βίλα των €2,8 εκατ. στα Δικαστικά και το comeback της ελληνικής αγοράς ακινήτων

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μια πολυτελής βίλα στα Δικαστικά με τιμή πώληση τα 2,8 εκατ. ευρώ προτείνουν οι New York Times στους ξένους επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα, των οποίων το ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά έχει ζωηρέψει ξανά σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης μιλούν ειδικοί του εγχώριου real estate, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι ξένοι αγοραστές έχουν επιστρέψει για τα καλά στη χώρα μας μετά τα lockdowns, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει ανακάμψει και να έχει επανέλθει σε επίπεδα προ οικονομικής κρίσης.

Ακίνητα: Σε ανοδική τροχιά η αγορά ακινήτων μετά την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής

Ωστόσο επισημαίνουν πως αντίστοιχα παραθαλάσσια σπίτια όπως αυτό στα Δικαστικά, στη Νότια Γαλλία πωλούνται 10 φορές ακριβότερα από εκείνα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με προβλέψεις οι τιμές των ακινήτων στην χώρα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς 5-6% τον χρόνο.

Οι κινήσεις της Πολιτείας που έδωσαν πνοή στην αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με τους NYT, τα μέτρα που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και κράτησαν ανταγωνιστική την ελληνική αγορά ακινήτων ήταν η θεσμοθέτηση της Golden Visa το 2013 και το σχέδιο για την προσέλκυση ξένων συνταξιούχων και εύπορων επενδυτών το 2019.

Παράλληλα, ο συντάκτης σημειώνει ότι μπορεί η πανδημία να «πάγωσε» προσωρινά την ανάκαμψη του real estate, όμως το άνοιγμα των συνόρων ανέβασε και πάλι τις τιμές καθώς οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν και ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων μειώθηκε.

Η ελληνική κτηματαγορά θα πρέπει να επωφεληθεί από το γεγονός πως η Ελλάδα γίνεται ολοένα και περισσότερο ελκυστικός προορισμός, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μπήκε για πρώτη φορά στη σχετική λίστα της με τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις το 2021 της Ernst & Young, συμπληρώνει. 

Και τα δύο προγράμματα βοήθησαν σημαντικά ώστε οι τιμές να επανέλθουν σταδιακά από το ναδίρ που βρίσκονταν μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Η Αλεξάνδρα Σεκούρη, της Lithos Investment, τονίζει στο δημοσίευμα πως «έχουμε σχεδόν την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς από τις ζημιές (της κρίσης χρέους)».


►Ακίνητα: Μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο β' τρίμηνο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Το προφίλ των ξένων αγοραστών

Σύμφωνα με την ίδια, οι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά ακίνητα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.  Η πρώτη αποτελείται από εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν την Golden Visa, δηλαδή αγοραστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα, μετά το Brexit, το πρόγραμμα της Golden Visa έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και Βρετανών που θέλουν να έχουν πρόσβαση στην Ε.Ε.

Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από επενδυτές που αναζητούν καλές αποδόσεις στα κεφάλαιά τους, όπως μέσω του Airbnb. Η πλειοψηφία εξ αυτών, προέρχεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αναφέρει παράλληλα. 

Οι τιμές στις «καυτές» περιοχές

«Η Αθήνα είναι πολύ δημοφιλής αυτή την περίοδο. Κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο», τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβριηλίδης της Elxis At Home. Όπως εκτιμά, οι τιμές στην αγορά αυξήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 4,4%, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Κολωνάκι, το Σύνταγμα και η Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τιμές μπορεί να φτάνουν από 1000 ευρώ το τ.μ. έως 2.300 το τ.μ, δηλώνει σχετικά η κ. Σεκούρη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ