Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Σε υψηλό τριμήνου οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη μετά το σήμα της Fed

ευρώ
Πηγή: Eurokinissi

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα σε υψηλό τριών μηνών, ενώ ένας δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολουθούν ανοδική τροχιά μετά την πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια το 2022 και ότι μπορεί να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο. Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρότερη την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες λόγω των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης, οι κινήσεις των τελευταίων ωθούν σε άνοδο και τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό συσχέτισης με αυτές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Στο 0,83% η απόδοση των ελληνικών 10ετών 

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα 4 μονάδες βάσης στο -0,181% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου και το μεσημέρι διαμορφώνονταν στο -0,20%. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε 5 μ.β. στο 0,853%, η υψηλότερη από τα τέλη Ιουνίου, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά αυξήθηκαν και οι αποδόσεις γαλλικών και ολλανδικών 10ετών ομολόγων. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων αυξήθηκαν 5 μ.β. στο 0,83%. 

Υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες από το 2015

Ωστόσο, αν και οι ονομαστικές αποδόσεις αυξήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, οι πραγματικές αποδόσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τον αναμενόμενο πληθωρισμό, μειώθηκαν. Η απόκλιση των ονομαστικών από τις πραγματικές αποδόσεις ομολόγων χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Ενας βασικός δείκτης που παρακολουθεί η ΕΚΤ αυξήθηκε στο 1,8332% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, ασκώντας πιέσεις στους επενδυτές ομολόγων και τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν έως τώρα προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και αρκετοί άλλοι δείκτες αναφοράς σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της COVID-19.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ