Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΕΑΟ: Στα 38 δισ. οι οφειλές στα ταμεία - Εως 31/12 η επανένταξη μη μισθωτών στις 120 δόσεις

Πηγή: Pexels

Δραματικά έχει αυξηθεί η συσσώρευση οφειλών προς τα ταμεία λόγω των μέτρων προστασίας τα χρόνια της πανδημίας που προέβλεπαν αλλεπάλληλες αναστολές πληρωμών και παρατάσεις των προθεσμιών.

Σύμφωνα με την 2η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 διαμορφώθηκε στα 38 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται σε αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 1,5 δισ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 463,2 εκατ. ευρώ.

Μείωση κατά 83.783 άτομα καταγράφεται και στον αριθμό των οφειλετών στην κατηγορία μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας αυτές οι κατηγορίες εξακολουθούσαν να πληρώνουν. Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι οφειλέτες έως 50 ευρώ.

►ΕΦΚΑ: Παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων

►Ρύθμιση χρεών: Βήμα - βήμα η αίτηση για τις 36 και 72 δόσεις

Παράταση προθεσμίας πληρωμής έως το τέλος τους έτους

Την ίδια στιγμή, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία (που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο ρύθμισης (έως 120 δόσεις) του ν. 4611/2019. Πρόκειται για οφειλέτες μη μισθωτούς, που λόγω της διαδικασίας επανυπολογισμού των εισφορών τους, περιμένουν ακόμη να ενταχθούν στη δεύτερη φάση της ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, που ψηφίστηκε το 2019, εξελίσσεται ηλεκτρονικά σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), ενώ το δεύτερο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, έληξε η προθεσμία για την επανένταξη στις 120 δόσεις των οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι οφειλέτες είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους οφειλών (120 δόσεις) την οποία απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Ιουλίου 2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να καταβληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι δόσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και τυχόν οφειλόμενα βεβαιωμένα στο ΚΕΑΟ ποσά εκτός ρύθμισης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ