Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός Ευρωζώνης: Σε υψηλό 13 ετών σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβριο

O πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο και πιθανόν θα αυξηθεί περαιτέρω, θολώνοντας ακόμη περισσότερο την «αθώα» άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Eκτίναξη του ενεργειακού κόστους

Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, αλλά ήταν αισθητή και η επίπτωση από τις στενότητες στην παραγωγή και τη ναυτιλία καθώς οι τιμές των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται και τις στενότητες να έχουν αντίκτυπο σε οτιδήποτε – από την παραγωγή αυτοκινήτων έως την κατασκευή κομπιούτερ - ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει το 4% στο τέλος του έτους, σε επίπεδο διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ, πριν μειωθεί γρήγορα στις αρχές του 2022, όπως αναμένει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να επιδεινώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσουν οι αυξήσεις στον δομικό πληθωρισμό και να δημιουργήσουν μονιμότερες πιέσεις καθώς οι εταιρείες θα αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές τιμών και μισθών τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ