Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: «Φάρμακο» αναζητούν στην κυβέρνηση απέναντι στην επερχόμενη καταιγίδα

ΔΕΔΑ

«Φάρμακο» απέναντι στην ακρίβεια αναζητούν στην κυβέρνηση μετά την διαφαινόμενη καταιγίδα που βρίσκεται προ των πυλών. Στον διεθνή στίβο η ανησυχία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και πλέον όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη είναι ανήσυχες, αφού η αρχική εκτίμηση «μπόρα είναι και θα περάσει» δεν φαίνεται να ισχύει.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, ενώ και το πετρέλαιο δείχνει διάθεση να κινηθεί ψηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι που είναι σήμερα. Οι εκτιμήσεις μάλιστα είναι ζοφερές και το βλέπουν, όπως η BofA ακόμη και στα 120 δολ.

Στην κυβέρνηση με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά και κυρίως στα ευάλωτα.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι παρεμβάσεις είναι δύο. Ο αφορά την ενίσχυση των ποσών που έχουν ανακοινωθεί στο κομμάτι του ηλεκτρικού ρεύματος και μία γενναία επιδότηση για το φυσικό αέριο και το η ο άλλος αφορά την ενίσχυση των εισοδημάτων κυρίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι έκδηλη, κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), ενόψει μάλιστα και του χειμώνα. Ήδη έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του πακέτου που έχει ανακοινωθεί.

Επίσης το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κατά 20% και δεν αποκλείεται να πάει ακόμη πιο ψηλά εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης τα συνεργεία ελέγχου έχουν ριχθεί στην μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο να προλάβουν αυξήσεις που στοιχειοθετούνται. Όχι πως υπάρχουν πολλά όπλα που μπορούν να αποτρέψουν ένα νέο κύμα ακρίβειας, ωστόσο υπάρχουν εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση του εισοδήματος σε ευάλωτους πολίτες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ο διπλασιασμός του ποσού που θα λάβουν τα Χριστούγεννα όσοι παίρνουν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δεν αποκλείεται να δοθεί κάποιο ποσό και στους χαμηλοσυνταξιούχους ή ακόμη και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες, με χαμηλό εισόδημα.

Όλα αυτά είναι στο τραπέζι και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση «πληθωρισμός» που ταλανίζει όλο τον πλανήτη.

Στα υψηλά 3ετίας οι τιμές του πετρελαίου

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην καρδιά του χειμώνα, ειδικά στο φυσικό αέριο.

Η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε την Τρίτη σε επίπεδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ολλανδίας σημειώνουν άνοδο 12% και τα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα 2,2%, ενώ έχουν μειωθεί ακόμη και τα αποθέματα νερού της Νορβηγίας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, αναλυτές του BloombergNEF προεξοφλούν ότι τους επόμενους μήνες η προσφορά ενέργειας θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση, «αυξάνοντας την πίεση στις τιμές που βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα».

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ