Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Το φυσικό αέριο οδηγεί το ράλι των τιμών - Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ

Ιράκ: Σχέδιο αύξησης εξαγωγών αργού πετρελαίου
Πηγή: AP

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, αντιστρέφοντας τις μικρές απώλειες που είχαν νωρίτερα το πρωί, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, η οποία αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη συνέχεια του ράλι. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,1% και διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Το ράλι τροφοδοτείται και από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να προβλέπουν ότι θα συνεχισθεί. Η Bank of America προβλέπει ότι οι τιμές του αργού μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014, αν επιπλέον αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση λόγω ενός κρύου χειμώνα και αυξηθεί η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια.

Για το ντίζελ, η BofA προβλέπει ότι η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει τα 120 δολάρια, ενώ η JP Morgan προβλέπει ότι η τιμή του μπρεντ θα φτάσει τα 84 δολάρια στο τέλος του χρόνου.

Πιέσεις στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο τριετίας, λόγω των διαταραχών της προσφοράς και της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, αντιμετωπίζουν πιέσεις από άλλες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών.  Τον Ιούλιο, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022 για να εξαλείψει σταδιακά την μείωση 5,8 εκατ. βαρελιών που είχε κάνει στην παραγωγή του.

Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι οι χώρες – μέλη του εξετάζουν να αυξήσουν περισσότερο την παραγωγή τους, αλλά ο επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας Energy Aspects δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή τον Νοέμβριο.

Πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση 

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτήθηκε και από την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί 300% και διαπραγματεύονται σε μία τιμή που αντιστοιχεί περίπου στα 200 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας στροφή στα ορυκτά καύσιμα και άλλα προϊόντα αργού για την παραγωγή ρεύματος και άλλες βιομηχανικές ανάγκες.

Η στροφή στο πετρέλαιο λόγω της αύξησης της τιμής του αερίου είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον χειμώνα, δήλωσε η επικεφαλής της  ασιατικής εταιρείας FGE στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι αν ο χειμώνας είναι κρύος μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ