Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής στα 82 δολάρια - «Οχι» από ΟΠΕΚ σε αύξηση της παραγωγής

Νέα αύξηση σημειώνουν το απόγευμα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να καταγράφει υψηλό τριετίας και το αμερικανικό αργό υψηλό επταετίας, μετά τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους, με επικεφαλής τη Ρωσία, να μην αυξήσουν την παραγωγή τους πέραν αυτής που είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι.

Η τιμή του μπρεντ, το οποίο προμηθεύεται η Ελλάδα, σκαρφάλωσε περισσότερο από 3% στα 81,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε επίσης 3% στα 78,13 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Το καρτέλ του ΟΠΕΚ, που έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών του «μαύρου χρυσού», σε συνεργασία με τη Ρωσία και κάποιες άλλες χώρες (ΟΠΕΚ+) από το 2016, αποφάσισε το καλοκαίρι σε αυξήσεις της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022.

Στη σημερινή συνεδρίασή του, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να εμμείνει στην απόφαση αυτή, αποκρούοντας τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, ώστε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, που είναι ο φυσικός ηγέτης του ΟΠΕΚ, επέμεινε να εφαρμόσει το ισχύον σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το πετρελαϊκό κόστος δεν έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές άλλων ενεργειακών πηγών εκτινάχθηκαν.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, λόγω των διαταραχών της προσφοράς και της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

Πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτήθηκε από την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί 300% και αντιστοιχούν περίπου στα 200 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας στροφή στα ορυκτά καύσιμα και άλλα προϊόντα αργού για την παραγωγή ρεύματος και άλλες βιομηχανικές ανάγκες.

Η στροφή στο πετρέλαιο λόγω της αύξησης της τιμής του αερίου είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον χειμώνα, δήλωσε η επικεφαλής της  ασιατικής εταιρείας FGE στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι αν ο χειμώνας είναι κρύος μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ