Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Αλλάζουν προς τα πάνω τα εισοδηματικά κριτήρια - Οι νέοι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο να διευρύνει την βεντάλια των δικαιούχων ώστε να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι έναντι στο των εκρηκτικών ανατιμήσεων στα καύσιμα. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% με 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ προς τα πάνω θα αναδιαμορφωθεί και η προσάυξηση για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Συγκεκριμένα, τα νέα κριτήρια αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

1. Ανάμεσα σε 15.000 και 16.000 ευρώ για άγαμους από 12.000 ευρώ πέρυσι

2. Μεταξύ 24.000 και 26.000 ευρώ για ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι 

3. Από 26.000 έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε ότι αφορά όσους έχουν παιδιά, από τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ίσχυε την περυσινή περίοδο. η προσαύξηση πλέον ανεβαίνει τώρα στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα καλύψουν το 80% με 85% των νοικοκυριών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν πριν τις 15 Οκτωβρίου,  οπότε ανοίγει η πλατφόρμα και κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.

Ανάγκη για ευρωπαϊκή παρέμβαση

Η προστασία των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση αποτελεί μείζον ζήτημα για το κυβερνητικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απέστειλε κοινή επιστολή στο Eurogroup τη Δυετέρα, θέτοντας το θέμα της ανάγκης ευρωπαϊκής παρέμβασης έναντι του κύματος ανατιμήσεων. 

Στην επιστολή, εμπεριέχεται η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, μεταξύ άλλων με την συλλογική διαπραγμάτευση της προμήθειας φυσικού αερίου

Εκτός από την πρόταση για άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των Eυρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με την άντληση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η κυβέρνηση προτείνει και την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα εξασφαλίζει στο μέλλον τους καταναλωτές από πιθανή επανάληψη του φαινομένου εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου (οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ