Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώχευση νοικοκυριών: Στα σκαριά ο διαγωνισμός για το Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Πηγή: Eurokinissi
Επενδύσεις στα ακίνητα στην Ελλάδα από τους Ισραηλινούς / Πηγή: Eurokinissi

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα απευθύνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών. Ο Φορέας, που θα είναι αμιγώς ιδιωτικός και θα αποκτά τα σπίτια των ευάλωτων καταναλωτών που πτωχεύουν και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη διαμένουν στο ακίνητο έναντι ενοικίου στο οποίο θα υπάρχει συνεισφορά του Δημοσίου, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.

Και αυτό γιατί με την έναρξη της λειτουργίας του μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή ο πτωχευτικός κώδικας. To οικονομικό επιτελείο θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ο Φορέας να έχει ιδρυθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022, γεγονός πάντως είναι ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες.

Προς διαγωνισμό στις αρχές του 2022

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους, ώστε στις αρχές του 2022 να προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικές εταιρείες ή σχήματα ιδιωτικών κεφαλαίων. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ο Φορέας Ακινήτων δεν θα έχει καμία έμμεση ή άμεση κρατική εγγύηση ή στήριξη.

Επίσης, όπως αναφερόταν στη σύμβαση παραχώρησης (είχε τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιουλίου), ο Φορέας θα δεσμευτεί να δαπανήσει κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ για αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών. Το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό βάσει του οποίου ο Φορέας, πριν από την εξάντληση των αρχικών δεσμεύσεών του, θα δικαιούται να αυξήσει τη διάρκεια ή και το ύψος των υποχρεώσεών του για αγορά πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών και να επεκτείνει την υπέρ αυτού περίοδο αποκλειστικότητας της Σύμβασης Παραχώρησης.

Τι θα ζητήσουν οι τράπεζες από τους θεσμούς

Το θέμα του Φορέα αναμένεται να συζητηθεί και στη διάρκεια των διμερών, εξ αποστάσεως, συζητήσεων που θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες με τους θεσμούς, καθώς δεν έχει καθοριστεί ποιο θα είναι το πλαίσιο για το μεταβατικό διάστημα, δηλαδή μέχρι να ιδρυθεί ο Φορέας. Οι τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα/πλαίσιο. Προς το παρόν αυτό που υπάρχει είναι «πάγωμα» των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους καθώς οι τράπεζες έχουν, προς το παρόν, μεγάλο απόθεμα «κραυγαλέων» και πολύ παλιών υποθέσεων για πλειστηριασμούς και μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 1.500.

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή την προπτωχευτική διαδικασία, με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε και η οριστική υποβολή των αιτήσεων ένταξης στον μηχανισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτες οριστικές ρυθμίσεις οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο κ.ά. αναμένονται σε περίπου δύο μήνες

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ