Νέα
  • ΓΔ: 871.34 +1.42%
  • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τιμές ενέργειας: Την επόμενη εβδομάδα το πακέτο με τα κοινά ευρωπαϊκά μέτρα

Επίτροπος Οικονομίας - Πάολο Τζεντιλόνι
Πηγή: Eurokinissi

Tην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εργαλειοθήκη με τα μέτρα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκρηξης των ενεργειακών τιμών και τα κοινά ευρωπαϊκά μέτρα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin.

«Είχαμε μία συνέχεια της συζήτησης για τις ενεργειακές τιμές», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία της δουλειάς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την ανακοίνωση της Κομισιόν για την εργαλειοθήκη και τα κοινά μέτρα. Το θέμα θα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σημειώνεται ότι θέμα κοινής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσαν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας.

Οι υπουργοί ζήτησαν να υπάρξει κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συντονισμός των εθνικών μέτρων για την άμεση αντίδραση στις κατακόρυφες αυξήσεις τιμών. Ζήτησαν, επίσης, τον συντονισμό των αγορών φυσικού αερίου για την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος των ευρωπαϊκών χωρών και κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την αποθεματοποίησή του.

Επιπλέον, τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έμφασης στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας καθώς και διασφάλισης μίας πιο προβλέψιμης τιμής για τον άνθρακα.

Συνεδριάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και του Ευρωκοινοβουλίου

Οι τιμές ενέργειας βρέθηκαν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ σήμερα, με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πραγματοποιούν συνεδριάσεις για το θέμα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται να λάβουμε μέτρα πολιτικής», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια είπε ότι η Κομισιόν θα ξεκινήσει μελέτη για το εάν η ενεργειακή αγορά της ΕΕ, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι σε θέση να υποστηρίξει την πράσινη μετάβασή της.

Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ

Η κρίση έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, για το εάν θα πρέπει ή όχι να παρέμβουν οι Βρυξέλλες.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αναμένουν οι συνθήκες στην αγορά αερίου να χαλαρώσουν την άνοιξη και κάποιες κυβερνήσεις λένε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καλύτερα με εθνικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις για να προστατευθούν οι καταναλωτές απέναντι στους υψηλούς λογαριασμούς.

«Είναι κυρίως κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Θα πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να κάνει η ΕΕ συλλογικά. Υπάρχουν προτάσεις – κάποιες ριζοσπαστικές, κάποιες λιγότερο ριζοσπαστικές», πρόσθεσε.

Οι φόβοι για ενεργειακή φτώχεια

Η αύξηση των τιμών σημειώνεται ενώ η ΕΕ επισπεύδει την πράσινη μετάβασή της, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των φτωχότερων κρατών ότι τα μέτρα για αύξηση του κόστους των καυσίμων που ρυπαίνουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια.

Οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι η αύξηση τιμών δεν θα εκτροχιάσει το σχέδιό τους για μείωση των εκπομπών και έχουν προτείνει ένα ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά να επενδύσουν σε πράσινες επιλογές, το οποίο ωστόσο η Κομισιόν είχε προτείνει – πριν την έκρηξη του ενεργειακού κόστους – να ισχύσει από το 2025.  

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ