Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Société Générale για τις τιμές ενέργειας: Είμαστε μπροστά σε μια «τέλεια καταιγίδα» που θα χειροτερεύσει

Société Générale / Πηγή: AP
Société Générale / Πηγή: AP

«Το σημερινό άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολιάζουν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».

Οι φόβοι πλέον εντοπίζονται στον χειμώνα που έρχεται, καθώς αν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να προκληθούν σοβαρές «αρρυθμίες» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Μάλιστα η πολυαναμενόμενη έγκριση του Nord Stream 2 θα μπορούσε να βοηθήσει την αποκλιμάκωση των ανοδικών τάσεων, εφόσον εγκριθεί από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή και την ΕΕ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται κατακόρυφα (όπως και του άνθρακα) τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να αποτελέσει «δικλείδα» εξισορρόπησης της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, κατά την άποψη της τράπεζας, όμως όλα εξαρτώνται από τον παράγοντα Ρωσία. 

Η τέλεια καταιγίδα

Η Ασιατική ζήτηση σε συνδυασμό με τις συνθήκες χαμηλής υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία απομακρύνουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις για το LNG. 

Στην Κίνα, η έντονη εγχώρια ζήτηση και οι περιορισμοί στην εξόρυξη άνθρακα έχουν οδηγήσει σε σοβαρή ενεργειακή έλλειψη με διακοπές ρεύματος και περιορισμούς στον εφοδιασμό, αναφέρει η Société Générale.

Συνεπώς η ισχυρή ασιατική ζήτηση σε συνδυασμό με τον αγωγό Nord Stream 2 (που είναι αδρανής σε αυτή τη φάση), δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας και ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τη Société Générale. Ο χειμώνας θα δείξει κατά πόσο οι φόβοι για περαιτέρω εκτόξευση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη είναι υπαρκτοί ή όχι.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ