Νέα
  • ΓΔ: 895.34 +0.27%
  • Τζίρος: 21,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά ομόλογα: Αγορές 32 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Σε καθαρές αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αξίας 2,8 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 21 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (ΡΕΡΡ). Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το σύνολο των αγορών ελληνικών ομολόγων από την έναρξη του PEPP φθάνει στα 32,2 δισ. ευρώ. 

Στο διάστημα από 21 Αυγούστου έως 21 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αξίας 136,5 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις μηνιαίες αγορές στην αρχή του έτους. Οι συνολικές αγορές από την έναρξη του PEPP ξεπέρασαν τα 1,4 τρισ. ευρώ την 1η Οκτωβρίου, ενώ το ύψος του προγράμματος φθάνει τα 1,85 τρισ. ευρώ. 

Απομένουν, δηλαδή, άλλα 450 δισ. ευρώ που μπορεί να απορροφήσει η ΕΚΤ έως τον ερχόμενο Μάρτιο που προβλέπεται, με τα σημερινά δεδομένα, ως το νωρίτερο χρονικό σημείο για την ολοκλήρωση του PEPP.

Toν Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο καθώς αρκετές χώρες του Βορρά ζητούν σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπισθεί ο πληθωριστικός κίνδυνος. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει παραπέμψει για τον Δεκέμβριο την απόφαση σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του PEPP και το πώς θα διαμορφωθεί στη συνέχεια  το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (APP). 

Η κυρία Λαγκάρντ άφησε ανοικτό να συνεχίσει η ΕΚΤ τις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του PEPP, κάτι που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί ως βέβαιο. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ