Νέα
 • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
 • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Τα δύο επιδόματα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ανεφοδιασμός πρατηρίου καυσίμων με πετρέλαιο θέρμανσης / Πηγή: Intime
Ανεφοδιασμός πρατηρίου καυσίμων με πετρέλαιο θέρμανσης / Πηγή: Intime

Με διπλή παρέμβαση που θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης και στην πρόσφατα ψηφισμένη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την καταιγίδα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αναμένεται να βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα».

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει με όχημα τον έτοιμο μηχανισμό του επιδόματος θέρμανσης να προχωρήσει -κατά το επικρατέστερο σενάριο- με ενιαία φόρμουλα στην επιδότηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ., ενώ για το ρεύμα θα υπάρξει αύξηση του ποσού επιδότησης από τα 9 ευρώ το μήνα που έχει ψηφιστεί.

Τι προβλέπει το βασικό σχέδιο

Το βασικό σχέδιο που είναι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διπλή αύξηση στο επίδομα θέρμανσης:

 1. Αύξηση του ποσού που θα δικαιούνται τα επιδοτούμενα νοικοκυριά.
 2. Διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να δικαιούνται φέτος περισσότερα νοικοκυριά την επιδότηση.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η αυξημένη επιδότηση θα είναι ίδιου ύψους ανεξάρτητα από το καύσιμο που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό, δηλαδή, θα είναι ίδια είτε πρόκειται για πετρέλαιο θέρμανσης (καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ.) ή για φυσικό αέριο. Καθώς, όμως, το συνολικό κονδύλι θα αυξηθεί φέτος σημαντικά, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ενδεχομένως ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως θα καλυφθούν με επιδότηση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.

Μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικά κριτηρίων που θα είναι έως 30% θα δικαιωθούν περισσότεροι το επίδομα. Πιο συγκεκριμένα :

 • Άγαμος

Πέρυσι → ετήσιο εισόδημα έως 12.000€

Φέτος → έως 15.000€ - 16.000€

 • Ζευγάρια

Πέρυσι → ετήσιο εισόδημα έως 20.000€

Φέτος → έως 24.000€ - 26.000€

Αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου έφεραν οι δηλώσεις Πούτιν

Χρηματιστήριο ενέργειας: Υψηλές «πτήσεις» και για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Παράδειγμα για φυσικό αέριο

Το ράλι του φυσικού αερίου τρομάζει 500.000 νοικοκυριά που έχουν «απεξαρτηθεί» από το πετρέλαιο και χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους. Αρκεί να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Για διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, με κατανάλωση 500 κυβικά μέτρα και με αυτόνομη θέρμανση

Τελική τιμή (με ΦΠΑ)

 • Τιμή Ιανουαρίου '21: 0,41654 ευρώ το κυβικό, 208,27 ευρώ για 500 κυβικά
 • Τιμή Σεπτεμβρίου '21: 0,7870 ευρώ το κυβικό, 393,5 ευρώ για 500 κυβικά

Διαφορά 185,23 ευρώ, ποσοστό αύξησης 89%

Αρκεί, επίσης, να αναφερθεί πως έναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2020, το ίδιο διαμέρισμα θα πλήρωνε για φυσικό αέριο 182,485 ευρώ (0,36497 ευρώ το κυβικό για 500 κυβικά).

Παράδειγμα για πετρέλαιο

Αντίστοιχο αλλά ηπιότερο είναι το ράλι στο πετρέλαιο θέρμανσης:

Πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή εκκίνησης ήταν στα 0,80 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος εκτιμάται πως η διάθεση θα ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου στα 1,10 ευρώ το λίτρο.

Συνεπώς:

Για έναν τόνο (1.000 λίτρα)

 • Οκτώβριος 2020: 800 ευρώ
 • Οκτώβριος 2021: 1.100 ευρώ

Η επιδότηση για το ρεύμα

Με «οδηγό» το φυσικό αέριο, αντίστοιχο ράλι καταγράφεται και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση να αυξήσει το επίδομα ρεύματος που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, μόλις πριν από περίπου ένα μήνα και πριν ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του ποσού που είχε ανακοινωθεί και ψηφιστεί για την επιδότηση στο ρεύμα και το οποίο έχει διαμορφωθεί στα 9 ευρώ το μήνα μέχρι τις 300 κιλοβατώρες.

Το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση της επιδότησης, ώστε ένα νοικοκυριό να επιδοτείται με 12 ή 14 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που θα καταναλώνει κάθε μήνα.

Ενδεικτικό της εξαιρετικά πιεστικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ύστερα από το «ράλι» των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται για σήμερα, Πέμπτη, στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ), ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (φθηνότερες αγορές είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και φθάνει στη Σερβία, που είναι η ακριβότερη αγορά αύριο, στα 327,44 ευρώ.

Η εγχώρια ζήτηση σήμερα καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%), ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.

Αποκλιμάκωση μετά την παρέμβαση Πούτιν με «καρφιά» στην Κομισιόν

Χτες το βράδυ η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκοσμίων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκάλεσε αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ενίσχυση αφορά και τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, αντιδρώντας στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών, πρόσθεσε. 

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη. Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ηταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου», «και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λαθεμένη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία με δήλωση της αποκήρυξε τις θεωρίες ανάμειξης και ευθύνης του Κρεμλίνου στην κρίση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ