Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μάχη κατασκευαστών για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο Ελληνικό

Στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μία νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ.

Ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες ο μεγάλος διαγωνισμός για τα έργα υποδομής στην επένδυση του Ελληνικού από την Lamda Development. Το ύψος των έργων είναι 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το εμβληματικό έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αλλά και τα υπόλοιπα έργα αστικών υποδομών.

Αυτά περιλαμβάνουν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, οδικά δίκτυα και πεζοδρόμια, αντιπλημμυρικά καθώς και λιμενικά έργα. Για το σύνολο των έργων η Lamda Development έχει στείλει προσκλήσεις στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, δηλαδή στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Πηγή: Lamda Development


Σημαντική διευκρίνιση είναι πως το πακέτο έργων των 300 εκατ. ευρώ αφορά μία ενιαία εργολαβία. Δηλαδή, όποιος πάρει το «χρυσό» συμβόλαιο θα αναλάβει την κατασκευή όλων των παραπάνω έργων υποδομής.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Γ. Συριανός: Mε έσοδα από παραχωρήσεις η χρηματοδότηση νέων έργων στη χώρα

Η μάχη ανάμεσα στις μεγάλες τεχνικές αναμένεται να είναι μεγάλη και αυτή τη φορά θα υπάρχει το στοιχείο της μυστικότητας, καθώς η καθεμία εταιρεία θα δώσει προσφορά χωρίς να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των αντίπαλων εταιρειών.

Η παραλία μεταξύ της μαρίνας τους Ελληνικού και του παραθαλάσσιου οικισμού / Πηγή: Lamda Development

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Οι προτάσεις των κατασκευαστικών εταιρειών εκτιμάται ότι θα δοθούν εντός Νοεμβρίου και μεγάλος στόχος είναι να υπογραφεί το συμφωνητικό μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθώντας αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθούν εντός της πρώτης φάσης των έργων που σχεδιάζει η Lamda.

Εξάλλου είναι απαραίτητο τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν και να λειτουργούν μαζί (ή και νωρίτερα) από τις μεγάλες κτιριακές επενδύσεις που θα γίνουν στην πρώτη φάση. Οι επενδύσεις αυτές έχουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προϋπολογισμό.

Η νέα μαρίνα με πλήθος από εστιατόρια, μαγαζιά και χώρους αναψυχής / Πηγή: Lamda Development


Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα έργα υποδομής στο σύνολό τους χρηματοδοτούνται 100% από τη Lamda Development μέσω του επενδυτικού της προγράμματος και όχι από το ελληνικό Δημόσιο.

Στα έργα θα υπάρχει επίβλεψη από κλιμάκια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Παράλληλα οι μελέτες θα εγκρίνονται και οι εργασίες θα πιστοποιούνται από τον ανεξάρτητο μηχανικό που έχει συμβληθεί η Lamda. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη γαλλική ZETEC η οποία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Επιπλέον, σε δεύτερο χρόνο, υπολογίζεται ότι μετά από περίπου τρία έτη θα υπάρξει ακόμα μία εργολαβία υποδομών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ