Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στουρνάρας: Οι επενδυτές δεν πρέπει να στοιχηματίζουν σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime

Οι επενδυτές δεν πρέπει να αναμένουν μία πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα στοιχήματα ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα γίνει περί τα μέσα του 2023 «δεν συμφωνούν με την καθοδήγηση που δίνουμε», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, στην τηλεόραση του Bloomberg, με τις τιμές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τη δήλωση αυτή.

Η ΕΚΤ δεν θέλει αναταραχή μετά το PEPP

Σημείωσε, επίσης, ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαταραχή μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο θεσπίστηκε για να αντιμετωπιστούν οι πωλήσεις των ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών.

Με τις έκτακτες αγορές ομολόγων να αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, η ΕΚΤ εξετάζει ένα νέο σχέδιο αγορών ομολόγων για να αποτρέψει κάποια αναταραχή όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα θα καταργηθεί σταδιακά, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι με γνώση του θέματος. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Οι αγορές ομολόγων έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής για να αποτραπεί κάθε μορφή κατακερματισμού στις χώρες της Ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο αυτό», τόνισε ο Στουρνάρας.

Μείωση των αποδόσεων των ομολόγων

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης το 2023, κάτι που δεν διαφέρει σημαντικά από τα στοιχήματα στις αρχές Ιουλίου όταν η κεντρική τράπεζα παρουσίασε τη νέα στρατηγική της.

Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν έως έξι μονάδες βάσης στο 0,84%, ενώ στη συνέχεια έχασαν μέρος των κερδών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων.

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ κινείται σε διαφορετική τροχιά από την πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, που έχουν σηματοδοτήσει πιθανή σύσφιξή της. «Δεν είμαστε στην ίδια θέση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες για την Ευρωζώνη από ότι για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Είναι φυσικό ότι είμαστε σε διαφορετική φάση της νομισματικής πολιτικής».

Δεν έχουμε στασιμοπληθωρισμό

Αν «και είμαστε εν μέσω μίας τέλειας καταιγίδας», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, «δεν θα βιαστώ να πω ότι έχουμε στασιμοπληθωρισμό τώρα», αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ και άλλων ιδρυμάτων δείχνουν μείωση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2% το επόμενο έτος.

Ο Στουρνάρας ανέφερε, επίσης, ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συζητήσει για το αν θα συμπεριληφθεί το ελληνικό χρέος σε μελλοντικές αγορές ομολόγων, το οποίο είχε εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησής του, επικαλούμενος την «πολύ ουσιαστική πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επενδυτική διαβάθμιση, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική διαβάθμιση», τόνισε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ