Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

HSBC: Αναθεώρησε στο 7,5% την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος

Η τράπεζα HSBC / Πηγή: Unsplash
Η τράπεζα HSBC / Πηγή: Unsplash

Η HSBC αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 7,5% από 4,5% προηγουμένως, λόγω της ισχυρής επίδοσής της στο πρώτο εξάμηνο του έτους και της επανόδου του ΑΕΠ στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Για το 2022, η βρετανική τράπεζα «έκοψε» την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 5% από 6% λόγω της ισχυρότερης φετινής βάσης σύγκρισης, ενώ για το 2023 προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 4% χάρη στον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η HSBC θεωρεί εντυπωσιακή την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι είναι από τις πρώτες της Ευρωζώνης που έχουν ξεπεράσει το προ της πανδημίας επίπεδο. Και αυτό, παρά την εξάρτησή της από τον τουρισμό, ο οποίος ανακάμπτει αργά από τον κορονοϊό.

Οσον αφορά τους κινδύνους για την οικονομία, η τράπεζα επισημαίνει ότι ακόμη και αν τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονται δεκτά για αγορές από την ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματός της, πιθανόν τον Μάρτιο, αυτό δεν θα ανησυχήσει απαραίτητα τις αγορές, εφόσον μειωθεί γρήγορα το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η απώλεια της πρόσβασης στο QE θα μπορούσε πιθανόν να είναι πιο προβληματική, επειδή θα είναι πιο δύσκολο για τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ (TLTRO) και θα επηρεάσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα. 

Για τις τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, η HSBC τονίζει ότι συνεχίζουν να αυξάνονται και έχουν φθάσει στα 166,7 δισ. ευρώ, σχεδόν 30 δισ. ευρώ υψηλότερα από ότι πριν από δύο χρόνια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ