Νέα
  • ΓΔ: 895.91 +0.33%
  • Τζίρος: 23,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Καιρός να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις για τη μείωση του χρέους

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να σχεδιάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους με αξιόπιστες πολιτικές που θα μειώνουν το δημόσιο χρέος μετά τα πρωτοφανή μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έλαβαν για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας. 

Το ενδεδειγμένο χρονικό σημείο για την έναρξη της μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους εξαρτάται από τις συνθήκες που ισχύουν σε κάθε χώρα, επισημαίνει το Ταμείο σε έκθεσή του (Fiscal Monitor), τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης παραμένει κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα στις χώρες που ο η πανδημία δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο, και ότι η δημοσιονομική στήριξη θα είναι απαραίτητη έως ότου ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη.  

Ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη διάφορους παράγοντες, από το στάδιο της πανδημίας και τις υφιστάμενες δημοσιονομικές αδυναμίες έως τον κίνδυνο οικονομικών πληγών και τις αναπτυξιακές ανάγκες. 

Οι χώρες μπορούν να αγοράσουν χρόνο και να κάνουν λιγότερο επώδυνη τη σταθεροποίηση του χρέους εφόσον δεσμευτούν για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους με αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα πλαίσια, αναφέρει το ΔΝΤ στο κεφάλαιο του Fiscal Monitor, με τίτλο: «Ενισχύοντας την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών». 

«Όταν οι δανειστές πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες, η χρηματοδότηση υψηλότερων ελλειμμάτων και ανακυκλώσεων χρέους γίνεται ευκολότερη», σημειώνει. 

Κλειδί η αξιοπιστία των προγραμμάτων 

Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, οι χώρες με αξιόπιστα δημοσιονομικά προγράμματα δανείζονται φθηνότερα και μπορούν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα μεγάλες αυξήσεις στο χρέος, έχοντας τη δυνατότητα να αντιστρέψουν αυξήσεις της τάξης του 15% σε μία δεκαετία, αν δεν υπάρξουν νέα σοκ.

Το Ταμείο συνιστά στις χώρες να δεσμευτούν σε ευρύτερους δημοσιονομικούς στόχους με συγκεκριμένες πολιτικές για τη φορολογία και τις δαπάνες για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Η σημασία των δημοσιονομικών κανόνων

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως η διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από ένα ποσοστό του ΑΕΠ ή τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά συμβούλια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο προσθέτει πως βοηθούν στόχοι που είναι εύκολο να γίνουν κατανοητοί. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά προγράμματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να επιτρέπουν στις οικονομίες να σταθεροποιηθούν και να αποφύγουν περικοπές κρίσιμων δημόσιων επενδύσεων.

«Οι αλλαγές στους φόρους ή στις δαπάνες μπορούν να νομοθετηθούν από πριν και η εφαρμογή τους να εξαρτάται από την ανάκαμψη», αναφέρει η έκθεση.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ