Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό μου παραθαλάσσιο: Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων με θέα στον Σαρωνικό ή στον Θερμαϊκό

Το όνειρο του Έλληνα να αποκτήσει σπίτι δίπλα στη θάλασσα στοιχίζει ακριβά! Είτε πρόκειται για διαμέρισμα, είτε για μονοκατοικία θα πρέπει να διαθέτει πολύ γερό πορτοφόλι, για να αποκτήσει κατοικία, κύρια ή εξοχική, με θέα τον Σαρωνικό ή τον Θερμαϊκό. Διαφορετικά θα παραμείνει όνειρο... θερινής νυκτός.

Στα νότια προάστια της Αττικής οι οικίες με θέα τη θάλασσα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ξεκινώντας από τον περίφημο ουρανοξύστη στο Ελληνικό, Marina Tower,, προχωρώντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και φτάνοντας στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια, οι τιμές είναι ασύλληπτες και μόνο για ξένους επενδυτές. Εκτός και κινηθεί κάποιος σε πιο οικιστικές περιοχές.

Τα πολυτελή διαμερίσματα του Marina Tower, με τιμές, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινούν από 7.500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν έως και 26.200 ευρώ το τ.μ., ανάλογα με τη θέα και τον όροφο στον πύργο της μαρίνας του Ελληνικού, έγιναν ανάρπαστα, καθώς πελάτες -κυρίως από το εξωτερικό - επέδειξαν ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Φυσικά ένας πολίτης με μεσαίο εισόδημα δεν θα μπορούσε να πλησιάσει ούτε τη... σκέψη.

Στη Βουλιαγμένη καταγράφονται οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών. Οι ανιτκειμενικές ξεκινούν από 3.800 και απογειώνονται στα 10.800 ευρώ. Ειδικότερα στο Λαιμό, η αντικειμενική αξία έχει εκτοξευτεί στα 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η εμπορική τιμή μπορεί να την ξεπερνά κατά πολύ. 

Στα νότια προάστια της Αττικής, πρώτη «κόβει το νήμα» η Γλυφάδα, καθώς οι ανιτκειμενικές αξίες φτάνουν τα 4.600 το τετραγωνικό μέτρο, αντίστοιχα.

Στην Ανάβυσσο οι τιμές εκτοξεύονται, καθώς μπορεί οι ανιτκειμενικές να ξεκινούν από 1.700 ανά τ.μ. (σημειώθηκε αύξηση 62%), αλλά οι εμπορικές ξεπερνούν τα 3.000 το τ.μ. ανάλογα το έτος κατασκευής.

Αλλά και για ενοικίαση παραθαλάσσιας κατοικίας οι τιμές είχαν σημαντική άνοδο τον τελευταίο χρόνο. Στην κορυφή βρίσκεται η Ανάβυσσος, που είδε αύξηση της τάξεως του 38,3%, σύμφωνα με τα δεδομένα του SPI, του δείκτη τιμών του μεσιτικού γραφείου «Spitogatos» που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Αν δηλαδή ενοικίαζε κάποιος πέρυσι ένα σπίτι 100 τ.μ. και έδινε ενοίκιο 1.000 ευρώ, φέτος θα 1.338 ευρώ!  

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική Παλαια Φώκαια (26%), την Αρτέμιδα (20,6%) και την Ραφήνα (20,3%).


Ανάλογα ακριβές είναι οι παραθαλάσσιες οικίες στην Παραλία Θεσσαλονίκης. Μάλιστα οι αυξήσεις στις αντικειμενικές που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, ξεπέρασαν ακόμη και τα κοσμοπολίτικα νησιά. Γεγονός που έδωσε άλλο αέρα στις... εμπορικές τιμές. Η Λεωφόρος Νίκης κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της συμπρωτεύουσας, με τις τιμές φτάνουν τα 5.150 ευρώ το τ.μ. ανιτκειμενική τιμή. Ενώ η εμπορική ξεπερνά τα 6.000 ευρώ το τ.μ.

Πάντως, δεν χρειάζεται απογοήτευση, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Κι αν κάποιος επιθυμεί διακαώς και μόνο σπίτι με θέα τη θάλασσα, μπορεί να κινηθεί πιο έξυπνα. Στην Σκάλα Ωρωπού συναντά κάποιος τις χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Δικτύου Spitogatos, Ακολουθεί η Νέα Πέραμος, τα Νέα Παλάτια Ωρωπού, κάποες περιοχές στην Αρτέμιδα, όπως η Αγία Κυριακή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ