Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί, πιστωτική επέκταση και RRF στην ατζέντα τραπεζών και θεσμών

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Επίσπευση των πλειστηριασμών, πιστωτική επέκταση και διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν το θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τα τρία θέματα συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, καθώς οι θεσμοί εμμέσως ζήτησαν από τις τράπεζες να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί στην εξυγίανση του επιχειρείν και στην απαλλαγή του από τις επιχειρήσεις «ζόμπι» και να κλείσουν παλιές υποθέσεις με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των πλειστηριασμών, αλλά και του εξωδικαστικού συμβιβασμού που επιτρέπει στους οφειλέτες να επανενταχθούν στο σύστημα χρηματοδότησης καθώς θα έχουν «κλείσει» τις παλιές τους υποθέσεις με τράπεζες και δημόσιο.

Να ανεβάσουν ταχύτητα οι πλειστηριασμοί ζητούν τράπεζες, funds και δανειστές

Φ. Καραβίας-Eurobank: Μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια - Πού οφείλεται ο «κόφτης»

Κομβικά τα κόκκινα δάνεια

Κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα της ανάκτησης των κόκκινων δανείων, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό της επιτυχία του προγράμματος «Ηρακλής». Αυτός είναι και λόγος που τράπεζες και servicers θα ανεβάσουν ταχύτητες στους πλειστηριασμούς που «έμειναν» παγωμένοι για σχεδόν 1,5 χρόνο, λόγω πανδημίας.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ήταν 16.800. Από αυτούς αναβλήθηκαν 10.250, ματαιώθηκαν 50 και 3.600 θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα 6.500 ακίνητα να αλλάξουν ιδιοκτήτη, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις ήταν οι ίδιες οι τράπεζες.

Αναφορικά με τις 48.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να πάρουν νέα δικάσιμο, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εκδικαστούν και να κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του χρόνου, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί το 2018 με τους θεσμούς.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ενάμιση χρόνο παράταση θέτοντας την καταληκτική ημερομηνία στα μέσα του 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ