Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Οι 10 μεγάλες προκλήσεις του 2021

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

Αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, τα αλλεπάλληλα lockdowns, το Brexit και οι αμερικανικές εκλογές ήταν οι βασικοί παράγοντες που κατηύθυναν την επενδυτική πυξίδα των αγορών το 2020. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επενδυτικός Βορράς στον χρόνο την πρώτη ημέρα του οποίου διανύουμε.

Μέσα από 10 ερωτήσεις – απαντήσεις η Goldman Sachs επιχειρεί να σκιαγραφήσει το οικονομικό τοπίο του 2021. 

1. Το τρίτο κύμα του κορονοϊού θα προκαλέσει πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο;

Η απάντηση της Goldman: Όχι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Τράπεζας, παρά τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης η έναρξη των εμβολιασμών, κυρίως για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, θα οδηγήσει σε μείωση των νοσηλειών, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την απομάκρυνση ενός ακόμη lockdown. Σε αυτό το πλαίσιο το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης του ΑΕΠ να κρίνεται ως απίθανο..

2. Θα εξασθενίσει αρκετά ο φόβος του κορονοϊού ώστε να ανακάμψουν οι βιομηχανίες υψηλών επιδόσεων;

Η απάντηση της Goldman: Ναι

Η Golman Sachs προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες. Φέρνει, δε, ως παράδειγμα τη βιομηχανία αναψυχής και φιλοξενίας στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, η οποία κατέρρευσε στο 30% της προ-πανδημικής περιόδου, προβλέποντας ότι θα ανακτήσει το 90% του τζίρου της έως τα τέλη του 2021.

3. Θα μειωθεί το ποσοστό αποταμίευσης;

Η απάντηση της Goldman: Ναι

Καθώς η κατανάλωση θα αυξηθεί γρήγορα όταν ο φόβος για την πανδημία περιοριστεί, οι πολίτες θα αρχίσουν να ξοδεύουν μέρος των αποταμιεύσεων που συγκέντρωσαν στην περίοδο της πανδημίας, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία.

4. Μπορεί η ανάπτυξη να υπερβεί τις έως τώρα προσδοκίες;

Η απάντηση της Goldman: Ναι

Η περιορισμένη μακροπρόθεσμη ζημία στην πλευρά στο πεδίο προσφοράς από την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δείχνει ότι αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό.

5. Η παραγωγικότητα θα υπερβεί τα επίπεδα προ πανδημίας;

Η απάντηση της Goldman: Ναι

Υπάρχουν τρεις λόγοι που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτον, ορισμένες από τις αλλαγές που αυξάνουν την παραγωγικότητα στη σύνθεση του ΑΕΠ είναι πιθανό να συνεχιστούν. Δεύτερον, η ύφεση είναι πιθανό να επιταχύνει το κλείσιμο των λιγότερο παραγωγικών εταιρειών, έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία μπορούσαν να δανειστούν με φθηνό χρήμα και χαμηλά επιτόκια. Τρίτον, η πανδημία αποκάλυψε στις επιχειρήσεις νέες ευκαιρίες για εξοικονόμηση μεγάλων δαπανών με εκπληκτικά μικρό κόστος για την τελική παραγωγή.

6. Θα μειωθεί το ποσοστό ανεργίας περισσότερο από το αναμενόμενο;

Η απάντηση της Goldman: Ναι

Ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας θα είναι ακόμη πιο γρήγορος, για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των νέων ανέργων στις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Δεύτερον, η ζήτηση εργασίας παραμένει αρκετά ισχυρή. Τρίτον, οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον ιό τομείς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος χάσματος στην απασχόληση. Η υποχώρηση της απειλής του ιού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει, επομένως, να προσφέρει ισχυρότερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

8. Θα υπερβεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το 2% στο τέλος του 2021;

Η απάντηση της Goldman: Όχι

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να εμφανίσει μια παροδική έκρηξη πάνω από το 2% την επόμενη άνοιξη αλλά σε ετήσια βάση δεν θα υπερβεί το εν λόγω όριο.

9. Θα εξακολουθήσει η Fed να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων;

Η απάντηση της Goldman: Όχι

Σύμφωνα με την Goldman Sachs αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2024, όταν πλέον η πανδημία και η οικονομική κρίση που προκάλεσε θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

10. Θα μειωθούν οι δασμοί των ΗΠΑ για τις εισαγωγές;

Η απάντηση της Goldman: Ναι

Αναμένεται μια κάποια κάποια μείωση των δασμών ήδη από το πρώτο έτος της προεδρίας Μπάιντεν. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ