Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νωρίτερα η υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από το 2022

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πηγή: Eurokinissi

Από τον Μάρτιο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου, όταν και θα καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να μπορεί να αποπληρωθεί σε 10-12 δόσεις, όπως επίσης σχεδιάζεται να γίνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις

Μιλώντας στο συνέδριο Law Forum on Taxation, ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Στόχος είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις.

Eνεργειακή κρίση: «Χώρο» για ελαφρύνσεις διεκδικεί η κυβέρνηση απ' τους θεσμούς

ΑΑΔΕ: Εξετάζεται η δυνατότητα να εισπράττει και οφειλές πολιτών προς τους δήμους

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, για να καταστεί εφικτός ο σχεδιασμός θα πρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet να ανοίξει το αργότερο τον Φεβρουάριο και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Στο σχέδιο της φορολογικής διοίκησης είναι να επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα, όπως τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις.

Από τον Μάρτιο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή με το που τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ του 2021 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας αμέσως με την πληρωμή του φόρου, αντί του Σεπτέμβρη που είθισται να καταβάλλεται η πρώτη δόση. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 με 12 δόσεις.

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο συνέδριο και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος περιέγραψε τα δύο βασικά μέτρα που προτείνει το ΟΕΕ. Αυτά είναι:

  • η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του,
  • η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα καθ' ύλην φορολογικά αντικείμενα, ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ