Νέα
  • ΓΔ: 890.71 +0.38%
  • Τζίρος: 44,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση αφήνει εκτός δανεισμού 600.000 επιχειρήσεις και επιδοτεί 25.000

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

Ερωτήσεις στον υπουργό Οικονομικών , την Τράπεζα της Ελλάδας και την  Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών για την τραπεζική ρευστότητα στην πραγματική αγορά.

Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει εάν δεσμεύεται ότι τα 12 ή και 23 δισ. ευρώ του ΗΡΑΚΛΗ δεν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι τράπεζες που σήμερα χορηγούν δάνεια βάσει κριτηρίων εξασφάλισης να αλλάξουν αυτό τον προσανατολισμό και να προβαίνουν σε χορηγήσεις σύμφωνα με το επιχειρησιακό τους σχέδιο και τις προοπτικές που έχουν.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, μάλιστα, παρατήρησε στον κ. Σταϊκούρα ότι «όσο και να παρακαλάτε τις τράπεζες να κάνουν αυτή την στροφή, αυτές δεν θα το πράξουν εάν δεν το νομοθετήσετε».

Οι τράπεζες, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, υποτίθεται ότι «με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και τα υπόλοιπα προγράμματα θα έκαναν κουρέματα σε δάνεια αλλά δεν το πράττουν και ο θυμός της αγοράς βουίζει». Αντίθετα, οι τράπεζες «κάνουν αβάσταχτη την κυριαρχία που έχουν απέναντι στους δανειολήπτες».

Ηρθε η ώρα της bad bank;

Κάλεσε την ΤτΕ που έχει την εποπτεία των τραπεζών αλλά και των εισπρακτικών εταιρειών να τους επιβάλει να κάνουν κουρέματα σε δάνεια. Επίσης, ζήτησε από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να απαντήσει έστω και γραπτώς προς την Επιτροπή εάν διαφωνεί πως «ήρθε ή όχι η ώρα για την δημιουργία της λεγόμενης bad bank».

Απευθυνόμενος στις τράπεζες, ανέφερε πως πλέον «έχετε ρευστότητα να φάνε και οι κότες, ελέω της ΕΚΤ. Η κεφαλαιακή ρευστότητά σας είναι τουλάχιστον στα χαρτιά πλήρης και δεν σας δημιουργούν πρόβλημα οι ελεγκτικές αρχές».

Και αναρωτήθηκε γιατί τότε «δεν δανείζετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καθώς, όπως πρόσθεσε, με βάση τα δικά του στοιχεία, «μόνο 20.000 με 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις δανεισμού και οι υπόλοιπες 600.000 επιχειρήσεις που απασχολούν ενάμιση εκατομμύριο κόσμο δεν πληρούν τα τραπεζικά σας κριτήρια».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών ότι «έχετε δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες στην αγορά, και τον ελληνικό λαό για χορηγήσεις ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι αυτό θα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Εμείς σας έχουμε εξηγήσει ότι διαφωνούμε με αυτές τις εκτιμήσεις και αυτό δεν θα γίνει» αλλά ακόμα και εάν αυτό μπορούσε να συμβεί, δεν θα γίνουν όταν οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν την ίδια πολιτική σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι «ο φορολογούμενος πολίτης στήριξε τις τράπεζες ξανά και ξανά. Διασώθηκαν από τα κόκκινα δάνεια».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ