Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λογαριασμοί ρεύματος-φυσικού αερίου: Πόσο είναι το φορολογικό «καπέλο» σε Ελλάδα και ΕΕ

Ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κινήθηκαν κοντά στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Στην Ελλάδα, η τιμή που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για το ρεύμα ανήλθε στα 16,8 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 16,7 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ανήλθε σε 21,9 ευρώ (έναντι 21,3 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020), με τη διαφορά να οφείλεται αποκλειστικά στην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην ΕΕ.

► Κομισιόν για φυσικό αέριο: Ξεχάστε τις χαμηλές τιμές του παρελθόντος

Η τιμή που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο υποχώρησε λίγο και ανήλθε στα 4,49 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες από 4,83 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η τιμή αυτή είναι, επίσης, σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση τιμή στην ΕΕ που ανήλθε στα 6,39 ευρώ (από 6,45 στο πρώτο εξάμηνο του 2020). Η μεγαλύτερη φορολογία στην ΕΕ εξηγεί επίσης και στην περίπτωση αυτή τη διαφορά στις τιμές.

 Α. Γεωργιάδης: Πιθανές νέες ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά για το ρεύμα

Μικρότερες οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην ΕΕ αντιστοιχούσαν στο 39% των λογαριασμών ρεύματος, ενώ στην Ελλάδα ήταν περίπου μισές (20,9% των τελικών τιμών).

Αντίστοιχα, στην ΕΕ η φορολογία στο φυσικό αέριο ανερχόταν στο 36% των λογαριασμών που πληρώνουν τα νοικοκυριά, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν μόνο στο 8,4%.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ για το ρεύμα και το φυσικό αέριο έχει μειωθεί από τον Ιούνιο του 2019 στο 6%, τόσο για τα νοικοκυριά όσα και για τις επιχειρήσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ