Νέα
  • ΓΔ: 867.43 +0.93%
  • Τζίρος: 7,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός Ευρωζώνης: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ οι προβλέψεις της αγοράς

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Ενας βασικός δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σήμερα πάνω από το 2%, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Η αύξηση του δείκτη, ο οποίος μετρά τον μέσο προβλεπόμενο πληθωρισμό για την επόμενη πενταετία (five-year, five-year forward inflation swap), πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι 2%, θα ασκήσει, σύμφωνα με το Reuters, πίεση στην κεντρική τράπεζα που εξετάζει πώς να συνεχίσει τη στήριξή της όταν ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός στην αρχή του έτους ανερχόταν στο 1,30% για να αυξηθεί σήμερα στο 2,0029% λόγω της αύξησης του πληθωρισμού με αιχμή τις υψηλές ενεργειακές τιμές, τη στενότητα στην προσφορά και την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την πανδημία.

Η ΕΚΤ προέβλεπε τον Σεπτέμβριο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022 κάτω από το 2% και θα κινείται κάτω από τον στόχο της και το 2023, ενώ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπεραντιδρά σε αυξήσεις τιμών που θεωρεί προσωρινές. 

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καυσίμων, πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και οικοδομικών υλικών έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών από μία σειρά εταιρειών, από τις βιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τις σοκολατοβιομηχανίες.

Η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις στο κόστος λόγω των περιορισμών στην αλυσίδα προσφοράς, ενώ ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών εξακολουθεί να έχει προβλήματα από τις ανησυχίες για την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο 13 ετών.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ