Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σχέδιο Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της – Τι αναφέρει το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας

Ελλάδα-Αγορές-Ομόλογα
Πηγή: APImages

«Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνειά της» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας.

Το ρεπορτάζ σημειώνει πως «η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους επίσημους πιστωτές της για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων βοήθειας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες οικονομικών κύκλων, πρόκειται για αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF). Περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 110 δισ. ευρώ. Η τακτική αποπληρωμή των δανείων αυτών διαρκεί μέχρι το 2041.

Η Αθήνα θέλει τώρα να αποπληρώσει αν είναι εφικτό φέτος δύο δόσεις δανείου ύψους 2,64 δισ. ευρώ η κάθε μια, οι οποίες λήγουν το 2022 και το 2023. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο είναι περίπλοκες, επειδή όλοι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, το Ταμείο Σταθερότητας  ESM, ο προκάτοχός του EFSF και το ΔΝΤ, πρέπει να συμφωνήσουν σε πρόωρη αποπληρωμή. Το 75 % του ελληνικού εθνικού χρέους ανήκει σε αυτούς τους δημόσιους πιστωτές».

Και το δημοσίευμα επισημαίνει πως «τα χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων προέρχονται από το αποθεματικό ρευστότητας. Η Ελλάδα έχει σήμερα αποθεματικά περίπου 38 δισ. ευρώ. Το "μαξιλάρι" δημιουργήθηκε το 2018, όταν τα προγράμματα διάσωσης έληξαν από περιττά δάνεια βοήθειας και έκτοτε έχει συμπληρωθεί μέσω πολλών εκδόσεων ομολόγων... Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί το 2022 ή το 2023 στην ομάδα των οφειλετών όπου αξίζει να γίνουν επενδύσεις. Αυτό θα διευκόλυνε την αναχρηματοδότηση στην αγορά».

Πηγή: DW

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ