Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αντικειμενικές αξίες: Στα σκαριά η αυτόματη αναπροσαρμογή ανά διετία - Πώς θα λειτουργεί

Ακίνητα
Ακίνητα / Πηγή: Intime

Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα οδηγεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Εχει ήδη ζητηθεί τεχνική βοήθεια προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, ενώ θα ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο.

Tο πληροφοριακό σύστημα που στήνει το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων και θα παρεμβαίνει αυτόματα αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Mιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι σχεδιάζεται ήδη το σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Εβδομάδα-φωτιά για πληρωμές φόρων - Τελευταία ευκαιρία για 100-120 δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι, π.χ., αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022

Την ίδια ώρα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανελλαδική άσκηση για την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα, όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Στόχος είναι η ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η «άσκηση» προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων έβγαλε έξτρα έσοδα που φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Για την πλειονότητα των φορολογουμένων ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Αντίθετα, περισσότερος φόρος θα προκύψει για τους έχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός του «ραντάρ» της Εφορίας.

MyData: Ηλεκτρονικά βιβλία για όλους από 1η Νοεμβρίου – Τα 8 «κλειδιά» για τους επαγγελματίες

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι ότι με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο αποκαθίσταται ουσιαστικά μια σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο. Παράλληλα παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100% Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπό οποιαδήποτε μορφή και υπό οποιαδήποτε έννοια, καθώς αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Στα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί στην αγορά ο Ειδικός Φόρος Ακινήτου στάθηκε ο Χρήστος Κρέστας, tax partner της KPMG στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, παρά τη διεύρυνση των κατηγοριών, αρκετοί τύποι επιχειρήσεων δεν δικαιούνται την προβλεπόμενη απαλλαγή. Χαρακτήρισε απαραίτητη την επέκταση του μέτρου της αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και πέραν του 2022, προσθέτοντας ότι το ακίνητο συνεχίζει να αποτελεί καλή επένδυση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ