Νέα
  • ΓΔ: 873.45 +1.15%
  • Τζίρος: 44,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μεγάλη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου - Γεμίζει τις ευρωπαϊκές αποθήκες η Gazprom

Μεγάλη πτώση σημειώνουν την Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η αυξημένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Gazprom σε Γερμανία και Αυστρία θα μπορούν να γεμίσουν με φυσικό αέριο, αφού προηγουμένως μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το «φουλάρισμα» των δεξαμενών στη Ρωσία.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου αναφοράς στην ολλανδική αγορά (TTF) υποχώρησε νωρίτερα σήμερα ως τα 76,52 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αργότερα ανέκαμψε στα 80,46 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 7,3%. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου είχε σκαρφαλώσει στα 116,02 ευρώ.

Βραδεία αποκλιμάκωση ακολουθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως φαίνεται από την πορεία του συμβολαίου αναφοράς στην Ολλανδία

Οι εγκαταστάσεις της Gazprom στη Γερμανία έχουν γεμίσει σε ποσοστό άνω του 90% και στην Αυστρία άνω του 80%.

Η εκρηκτική αύξηση που σημειώνουν φέτος οι τιμές του φυσικού αερίου έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Μόσχα επιμένει ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται στις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι δεν αυξάνει την προσφορά προκειμένου να καλύψει την ζήτηση, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να εγκριθεί άμεσα η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ