Νέα
  • ΓΔ: 871.02 +1.26%
  • Τζίρος: 3,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Εκρηξη τιμών στην Ελλάδα - Στο 3% ο πληθωρισμός - «Τέλεια καταιγίδα» η ακρίβεια

Πηγή: Pixabay

Με μεγάλη ταχύτητα αυξήθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους του οικονομικού επιτελείου, όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 3% (από 1,9% τον Σεπτέμβριο), ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 4,1% από 3,4%.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενο κύμα ακρίβειας τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται μια μέρα μετά από τις επισημάνσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί πριν αρχίσει να μειώνεται στη διάρκεια του 2022.

Eurostat πληθωρισμός

Διάχυση των αυξήσεων

Οι αυξήσεις τιμών διαχέονται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και περιορίζοντας την πορεία αύξησης του ΑΕΠ.

Η διάχυση είναι αισθητή και στην Ευρωζώνη, όπου ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 2,1% από 0,9% τον Ιούλιο.

Μεγάλες διαφορές στην Ευρωζώνη

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν επίσης πολύ μεγάλες διαφορές στους ρυθμούς πληθωρισμού μεταξύ των χωρών, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται από 1,4% στη Μάλτα έως 8,2% στη Λιθουανία. Υψηλό πληθωρισμό έχουν και οι άλλες δύο βαλτικές χώρες – 7,4% η Εσθονία και 6% η Λετονία – όπως και το Βέλγιο με 5,4% και η Γερμανία με 4,6%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν με βάση τον ενιαίο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ βασίζεται στον εθνικό δείκτη τιμών και κατά συνέπεια δεν ταυτίζεται με αυτόν της Eurostat. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η αυξητική τάση των τιμών είναι πλέον πολύ έντονη.

Εκρηξη του κόστους παραγωγής στην βιομηχανία

Στο μεταξύ, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% έπαιξε ρόλο η άνοδος κατά 120% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η αύξηση 84,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Κατά 25,9% έγινε πιο ακριβή η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 22,6% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3% συνέβαλε η αύξηση κατά 70,2% της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η άνοδος κατά 35,4% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη καθώς και η μεταβολή 21% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού. 

Τέλος, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.  Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ