Νέα
  • ΓΔ: 1443.99 -0.33%
  • Τζίρος: 1,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ανοιξε το Τaxis για τα αναδρομικά που δόθηκαν το 2019

 Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Eφτασε η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2019. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των αναδρομικών ποσών με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.

Θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2019 καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι. Και αυτό γιατί στα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι επιβάλλονται φορολογικοί  συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως  45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, στα ποσά των αναδρομικών επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Σημειώνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.

Νέα εκκαθάριση των δηλώσεων του 2015 και του 2016

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά τον Οκτώβριο του 2020 υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των ετών εκείνων και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα αναδρομικά, δηλαδή, θεωρούνταν φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και φορολογήθηκαν σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστέθηκαν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ήδη δήλωσαν οι δικαιούχοι στις δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών. Αυτό σημαίνει ότι έγινε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων ετών 2015 και 2016.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ