Νέα
  • ΓΔ: 785.65 +0.76%
  • Τζίρος: 48,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EKT: Μείωση των απατών με κάρτες το 2019

Mastercard
Mastercard / Πηγή: AP

Οι απάτες με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ενιαία Περιοχή Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) - που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν - μειώθηκαν το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ύψος των απατών ανήλθε σε 1,87 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο συναλλαγών με κάρτες ύψους 5,16 τρισ. ευρώ. Το ποσοστό τους ανήλθε σε 0,036% που σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών με κάρτες τα 3,6 σεντς χάθηκαν.

Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από το 2007 που άρχισε η συλλογή των σχετικών στοιχείων. Σύμφωνα με την έβδομη έκθεση του Ευρωσυστήματος, που αναλύει τα στοιχεία για τις συναλλαγές και τις απάτες στην Ευρωζώνη, το 80% του ύψους των απατών το 2019 οφείλεται σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου και κινητού.

Οι απάτες σε POS και ATM αντιστοιχούσαν στο 15% και 5%, αντίστοιχα, της συνολικής αξίας των απατών, ενώ το 65% των απατών αφορούσε διασυνοριακές συναλλαγές.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι απάτες με κάρτες αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στην Ευρώπη με την εφαρμογή των κανόνων για ισχυρότερη ταυτοποίηση των καταναλωτών. «Ωστόσο», σημειώνει, «παραμένει καθοριστικής σημασίας η αύξηση της εγρήγορσης και η προστασία της ασφάλειας των επικοινωνιών μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και των τελικών χρηστών, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που βασίζεται όλο και περισσότερο στις ανέπαφες και ηλεκτρονικές πληρωμές μετά την πανδημία του κορονοϊού».

απάτες με κάρτες
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ