Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στα κεραμίδια εμπόριο, εστίαση και τράπεζες - Καταγγέλλουν άτυπο lockdown

Πηγή: Eurokinisi

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της της οικονομίας, από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εστίαση, εμπόριο αλλά και τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή αυτών που αντιδρούν και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ο κλάδος βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο, αφού η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ακόμη και οι επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων θα γίνεται στο εξής μόνο με rapid ή μοριακό τεστ.

Οι επαγγελματίες στον κλάδο του εμπορίου θεωρούν ότι αλλάζει πλέον η καθημερινότητα των ίδιων καθώς και των εργαζομένων, θεωρώντας ότι τα μέτρα στην ουσία χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να πεισθούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, να το κάνουν.

Οι φόβοι είναι ότι πλέον η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση θα μειωθεί αισθητά, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό τον τζίρο τους. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η μείωση της κίνησης στα καταστήματα σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Ερχονται λουκέτα στην εστίαση 

Ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ επισημαίνουν ότι «με τα νέα μέτρα ο κόσμος θα επιστρέψει στο delivery και το take away» και φοβούνται ότι θα υπάρξουν νέα λουκέτα στην εστίαση, καθώς αν μειωθεί κι άλλο ο τζίρος σε συνδυασμό με τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει, αλλά και τη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει την αγορά ως προς τις πρώτες ύλες, την ενέργεια κ.λπ., απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Για άτυπο lockdown στον χώρο της εστίασης έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ.

Ετσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, προειδοποίησε και ζητάει σειρά παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος.

Να αναλάβουν security τον έλεγχο στις τράπεζες

Την ίδια στιγμή και με αφορμή περιστατικά βίας κατά τραπεζοϋπαλλήλων και κυρίως την πρόσφατη απειλή με μαχαίρι εναντίον υπαλλήλου της Τράπεζας Πειραιώς, από πελάτη με την αιτιολογία ότι δεν εξυπηρετήθηκε άμεσα, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τις Τράπεζες λόγω Covid-19 επισημαίνει:

«Το βάρος ελέγχου των πελατών για την είσοδο τους στα καταστήματα δεν μπορεί να το επωμισθεί ο συνάδελφος για δύο λόγους:

α) διότι δεν επαρκεί το προσωπικό για να ελέγχει εντός του ωραρίου συναλλαγών τα πιστοποιητικά των πελατών λόγω της υποστελέχωσης του δικτύου και

β) διότι είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν περιστατικά βίας από πελάτες όταν εργαζόμενος θα απαγορεύσει την είσοδο τους λόγω μη έγκυρων πιστοποιητικών».

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, για την αποφυγή όλων των παραπάνω ζητά από την Τράπεζα να διεκπεραιωθεί όλη αυτή η διαδικασία από εταιρίες Security για όσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν τα μέτρα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ