Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη: Βελτιώνει την πρόβλεψή της η Κομισιόν – Ποιες είναι οι απειλητικές αβεβαιότητες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Tην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να απειλούν την ανάπτυξη θα καταγράφει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις, που πρόκειται να δημοσιοποιήσει στις 11 Νοεμβρίου.

«Πάνω» το 2021, «κάτω» το 2022

Σε σύγκριση με την οικονομική πρόβλεψη του καλοκαιριού, οι προβλέψεις για τη χώρα μας αναθεωρούνται επί τα βελτίω όσον αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 άνω του 6%, έναντι προηγούμενης 4,3%.

Αντιθέτως, αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6% το 2022, όπως και τις θερινές προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις οποίες θα διαμορφωθεί στο -0,4% το 2021 και στο 0,5% το 2022. Οι νέες προβλέψεις της Επιτροπής θα ενσωματωθούν στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα εγγραφούν στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή θα σημειώνει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, λόγω του νέους κύματος του κορονοϊού αλλά και του πληθωρισμού που θα μπορούσε να φτάσει το 4% μέχρι το τέλος του έτους, ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πηγές αβεβαιότητας

Η έξαρση της πανδημίας και η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων που θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες πηγές αβεβαιότητας για την οικονομία, που προκαλούν πονοκέφαλο στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ετοιμότητα για μέτρα στήριξης από την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση, εφόσον κριθεί επιβεβλημένο και υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος. Με τρόπο, όμως, που δεν θα επηρεάσουν το έλλειμμα.

Σταϊκούρας στην «Η»: Μέτρα βραχυπρόθεσμα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στo Ημερησία Τalks, τόνισε πως αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο. Μίλησε για μέτρα βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για φέτος, ώστε του χρόνου αυτά τα μέτρα να «έχουν μηδενικό αποτύπωμα». Είπε πως εάν χρειαστεί και έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», αλλά τα μέτρα αυτά «τρώνε» δημοσιονομικό χώρο από άλλες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, πέραν όσων ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και θα γίνουν.

Aλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Alpha radio, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένα σενάριο lockdown αυτή τη στιγμή και ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη στιγμή το πλεόνασμα για να δίνει κάποιο μέρισμα από το πλεόνασμα: «Έχουμε έλλειμμα, που φέτος είναι στο 9,9%, αλλά του χρόνου θα μειωθεί σημαντικά. Προφανώς, η ρήτρα γενικής διαφυγής μάς αφήνει χώρο για να καλύπτουμε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, όχι όμως για να δίνουμε κάποιου είδους μέρισμα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ