Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για τις τιμές

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής από τη μία πλευρά με την πιθανή αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ από την άλλη.

Η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,9% στα 81,3 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1% στα 79,7 δολάρια, αν και οι δύο είναι μειωμένες 5% μέσα στην εβδομάδα.

Μετά από μία σύντομη συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν χθες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας τον αργό ρυθμό των μηνιαίων αυξήσεων.

Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων

Ο ΟΠΕΚ αγνόησε την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για διπλάσια αύξηση της παραγωγής του. Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει μία σειρά από μέσα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών.

Η μεταβλητότητα των τιμών είναι πιθανόν να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι παραμένει το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά.

Η UBS, εν τω μεταξύ, υπογράμμισε την πρόβλεψή της ότι το μπρεντ θα φθάσει τα 90 δολάρια τους επόμενους μήνες.

Θα αποδεσμεύσει ο Μπάιντεν στρατηγικά αποθέματα;

Ο Μπάιντεν αποδίδει στις τιμές του πετρελαίου τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μεγάλων καταναλωτριών χωρών που έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους εάν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συνεχίσει να μη συνεργάζεται.

«Το μπαλάκι είναι πίσω στο γήπεδο του Μπάιντεν. Θα αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα;» δήλωσε η επικεφαλής αναλύτρια της Energy Aspects σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: «Θα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, δεν θα λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Το πετρέλαιο έχει κάνει ράλι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και κινείται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών καθώς όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχουν ανακάμψει, με την BP να εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα που καταγράφονταν πριν την πανδημία.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και άνθρακα, έχει ενισχύσει τη στενότητα της πετρελαϊκής αγοράς, ενώ η αδυναμία ορισμένων χωρών του ΟΠΕΚ να επιτύχουν τους στόχους για την παραγωγή τους ενισχύει περαιτέρω την πίεση στην προσφορά αργού.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ