Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θ. Σκυλακάκης: Νέα διεύρυνση στους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης

Ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Φόρουμ των Δελφών

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παρέμβαση και μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων στην Ενέργεια, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος προανήγγειλε και νέα διεύρυνση στους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης. Σε συνέντευξή του στο OPEN και την εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει με τη Φαίη Μαυραγάνη δήλωσε ότι «παρακολουθούμε από πολύ κοντά το θέμα της ακρίβειας».
 
Άμεσα προστίθενται νέοι δικαιούχοι για το αυξημένο Επίδομα Θέρμανσης. Αν και στόχος ήταν να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση έως την Τετάρτη 10/11 θα απαιτηθεί να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την διεύρυνση των δικαιούχων. Θα προβλέπει και επιδότηση αγορών πέλετ και καυσόξυλων που θα κάνουν οι κάτοικοι οικισμών με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, όπως είπε.  
 
Με βάση τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα - Παρασκευή 12/11 ή Δευτέρα 15/11 ενδεχομένως. Στόχος  παραμένει να πληρωθούν και να εξοφληθούν τάχιστα μέσα στο 2021 όλοι οι δικαιούχοι, με βάση το εξής χρονοδιάγραμμα:

  •  καταβολή μιας μεγάλης προκαταβολής επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους (όσο το επίδομα που έλαβαν πέρυσι) από τις 10 Δεκεμβρίου.
  • ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και παλαιών που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι- μέσα στον Δεκέμβριο.


Ειδικά για τις αυξήσεις στο ρεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «μετά το α΄ τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να ισορροπεί η κατάσταση. Θα δούμε τι θα χρειαστεί επιπλέον». Προανήγγειλε όμως και «μόνιμο μηχανισμό» ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα από το 2022 για να ελέγχεται η αύξηση στους λογαριασμούς, με πόρους που θα επιστρέφουν με αυτοματοποιημένο τρόπο στους καταναλωτές. Όπως ανέφερε πάντως, πανευρωπαϊκά γίνεται προσπάθεια να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.

Ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής κοινωνικού μερίσματοςΓια το ενδεχόμενο καταβολής «κοινωνικού μερίσματος» μέσα στις γιορτές σε ευπαθείς ομάδες, τόνισε ότι φέτος υπάρχει έλλειμμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα προς διανομή. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης εντός τέτοιου ενδεχομένου ως τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα γίνουν γνωστά η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, αλλά και η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Από την άλλη προανήγγειλε ότι ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022 θα περιλαμβάνει μείωση του ΕΦΝΙΑ και «μεγάλο ποσοστό του κόσμου θα δει μειώσεις». Ευρύτερα όμως για το 2022 ισχύει -πανευρωπαϊκά- απαγόρευση λήψεως μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων. Ακόμα και για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, θα πρέπει να εξεταστεί για μετά το 2022.  

 
Για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιδικάζουν κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και αναδρομικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει σεβαστές και εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Για τους υπόλοιπους πάντως, πέραν από τους διάδικους, «υπάρχει και χρόνος παραγραφής» που περιορίζει τις απαιτήσεις καταβολής αναδρομικών.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ