Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΟΣΑ: Αλλη διάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μετά την πανδημία

Λογαριασμός ΔΕΗ / Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιδιώξουν μία γρήγορη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους στα προ της πανδημίας επίπεδά τους, αλλά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη δημοσιονομική πολιτική για να σταθεροποιήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λορένς Μπουν σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times

Η Μπουν τόνισε ότι η λήψη μέτρων λιτότητας θα διακινδύνευε μία λαϊκή αντίδραση, καθώς οι πολίτες θα αντιδρούσαν αν οι κυβερνήσεις αύξαναν τους φόρους για να μειώσουν τα ελλείμματα και το χρέος. 

Οι αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, είπε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να απορροφούν τις εκδόσεις ομολόγων των περισσότερων αναπτυγμένων οικονομιών και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον. «Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για αρκετό χρόνο, οπότε θα μπορούμε να σκεφθούμε ξανά πως θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να σκεφτόμαστε για τη βιωσιμότητα με ένα πιο επιλεκτικό τρόπο για μία μακρά χρονική περίοδο». 

Να μη γίνουν ξανά τα λάθη της περασμένης δεκαετίας

Η ίδια σημείωσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όταν οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς τους και οι πολίτες θα υλοποιούν όσα έχουν υποσχεθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία. «Το λάθος που κάναμε δεν ήταν ότι δεν στηρίξαμε τις οικονομίες όταν αυτές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση το 2009... το λάθος έγινε αργότερα το 2010, το 2011 και μετά και αυτό συνέβη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», είπε η Μπουν. 

«Το πρώτο μάθημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα σφίξουν την πολιτική σε ένα - δύο χρόνια μετά το χαμηλότερο επίπεδο» της κρίσης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα «πρέπει να φύγουν από τη λογική ότι έχουμε δημοσιονομικούς κανόνες που ταιριάζουν για όλες τις χώρες, ώστε να επαναφέρουν τα χρέη τους στον στόχο». Η σύσταση αυτή θα αποτελούσε μία ριζική στροφή στην πολιτική της Ευρώπης, όπου οι συνθήκες της ΕΕ αναγκάζουν τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ. 

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική έχει μικρότερο περιθώριο από ότι στο 2010, ενώ η δημοσιονομική πολιτική είναι σε καλύτερη θέση για να λύσει τα σημερινά προβλήματα του κόσμου. «Δεν είναι υγιές να είναι η νομισματική πολιτική, που ασκείται από μη δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους, επικεφαλής των σταθεροποιητικών πολιτικών», τόνισε. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ