Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελντερσον (ΕΚΤ): Μπορεί να είμαστε κοντά στον στόχο για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προσεγγίζει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Φρανκ Ελντερσον, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η αγορά περιμένει εναγωνίως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όπου αναμένεται να αποφασίσει για το ύψος του QE μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες τώρα για το αποτέλεσμα των συζητήσεων τον Δεκέμβριο», είπε ο Ελντερσον στο CNBC, προσθέτοντας: «Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων έχει διευρυνθεί και, συνεπώς, πιθανόν το πιο εύλογο ενδεχόμενο να έχει έρθει πιο κοντά στον στόχο μας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα ή να αποδειχθεί ότι έχει έρθει πιο κοντά».

Νέες προβλέψεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο, στις οποίες θα βασισθεί η όποια απόφαση της κεντρικής τράπεζας για την έκταση της νομισματικής στήριξης που χρειάζεται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες ότι μπορεί να αυξηθούν τα επιτόκια στα τέλη του 2022, παρά την πρόσφατη εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν το 2022 και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή.

«Εχουμε, φυσικά, επίγνωση, ότι ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός είναι υψηλότερος από αυτόν που αναμενόταν πριν και κατανοούμε ότι αυτό ανησυχεί τους πολίτες, όπως και ότι επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμή τους», τόνισε ο Ελντερσον.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ