Νέα
  • ΓΔ: 930.16 +1.81%
  • Τζίρος: 27,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεν (ΕΚΤ): Πιο αργή η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανόν θα μειωθεί πιο αργά από ό,τι θεωρείτο πριν, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων στενοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά, αποσύροντας τη στήριξή της πολύ γρήγορα, δήλωσαν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Φινλανδίας και της Λιθουανίας, Ολι Ρεν και Γκεντιμίνας Σίμκους. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά συμμερίστηκαν την άποψη της ΕΚΤ ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή, αντικρούοντας τις προτάσεις για σύσφιξη της πολιτικής της.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κυρίως μεταβατικός, αν και κάποια από τα στοιχεία του έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Ρεν σε συνέδριο στη Λιθουανία.

Μεγαλύτερα τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, είπε ο Ρεν, υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη ανακούφιση στην Ευρωζώνη  έως τα τέλη του 2022, κάτι που θα επηρεάσει και την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ο Σίμκους αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός αλλά προέβλεψε ότι θα μειωθεί, ακόμη και αν κάπως βραδύτερα από ότι είχε προβλέψει η ΕΚΤ τελευταία.

«Ακόμη και αν έχουμε μία σταθερή αύξηση ή ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό… αυτός θα επανέλθει σε χαμηλότερα από τον στόχο (του 2%) επίπεδα το 2023», δήλωσε στο συνέδριο.

Πάνω από το 2% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2022

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν κάτω από το 2% το 2022, αλλά μία σειρά αναλυτών, από ιδιωτικούς οίκους έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ πριν από το 2023.

Οι προβλέψεις αυτές αφήνουν την ΕΚΤ στη δύσκολη κατάσταση να διαχειριστεί ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, ενώ θα κινείται σε «μία σταδιακή, συνετή» μείωση της νομισματικής στήριξης, πρόσθεσε ο Ρεν. «Η ΕΚΤ γέρνει προς την πλευρά της συνετής και υπομονετικής προσέγγισης, διατηρώντας μία μάλλον διευκολυντική στάση στο μέλλον», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ