Νέα
  • ΓΔ: 877.36 -0.62%
  • Τζίρος: 19,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Καμπανάκι από τη Μπούντεσμπανκ για τον πληθωρισμό - 6% τον Νοέμβριο

Weidmann
AP Photos

O πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να προσεγγίσει το 6% τον Νοέμβριο για να υποχωρήσει το 2022, καθώς δεν θα υπάρχει η επίπτωση από την επαναφορά των συντελεστών του ΦΠΑ και άλλων προσωρινών παραγόντων, προειδοποίησε η Μπούντεσμπανκ.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για αρκετό χρόνο και ότι οι επερχόμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.

Αναφορικά με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η Μπούντεσμπανκ ανέφερε ότι ανακόπτεται η ανοδική της πορεία λόγω της έλλειψης προϊόντων και εργατικού δυναμικού καθώς και των περιορισμών για την αντιμετώπιση του νέου κύματος του κορονοϊού.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η γερμανική οικονομία σημείωσε υψηλή ανάπτυξη καθώς άρχισαν να λειτουργούν ξανά οι επιχειρήσεις μετά τα lockdown, αλλά αυτή επιβραδύνθηκε λόγω των διαταραχών στην προσφορά και της δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων.

Μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών 

Αν και οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε μικρές μόνο αυξήσεις το καλοκαίρι, οι πραγματικές αποδοχές ενισχύθηκαν περισσότερο καθώς αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας τους.

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες δείχνουν επίσης ισχυρότερες μισθολογικές αυξήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα ανανεωθούν στο άμεσο μέλλον», τόνισε η κεντρική τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δηλώσει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, έχει άλλη άποψη, προειδοποιώντας για τις υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες και μισθολογικές αυξήσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ