Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Ανάσα στα νοικοκυριά από τη βουτιά στο πετρέλαιο - Φωτιά στην οικονομία

Η μεγάλη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου χθες στις διεθνείς χρηματαγορές εκτιμάται ότι θα φέρει ανάλογη μείωση και στις λιανικές τιμές των καυσίμων από την επόμενη εβδομάδα,  δίνοντας μία ανάσα στα νοικοκυριά.

Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει η τάση αυτή να συνεχιστεί, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Οι αναλυτές πάντως είναι διχασμένοι για την τάση που θα ακολουθήσουν οι τιμές του πετρελαίου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Από την μία πλευρά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) «βλέπει» αποκλιμάκωση, ενώ από την άλλη η Trafigura Group, από τους κορυφαίους «παίκτες» στις αγορές εμπορευμάτων, να αναμένει εκτίναξη ακόμη και στο επίπεδο των 100 δολαρίων.

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις βέβαια έχουν γίνει πριν από την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον (Μποτσουάνα), αλλά έχουν την αξία τους.

https://www.imerisia.gr/agores/28506_koronoios-afrikanikos-ponokefalos-se-trapezites-kai-kybernisi-sto-trapezi-nea-metra

Διχασμένοι οι αναλυτές 

Από την αρχή του χρόνου και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι χθεσινές τιμές το αργό πετρέλαιο τύπου brent έχει ενισχυθεί άνω του 59%, ενώ ακόμη πιο επιθετική πορεία έχει εμφανίσει το αμερικανικό αργό (WTI) με τη δική του αύξηση να αγγίζει το 65%.

Βασική αιτία αυτής της διαφοροποίησης αποτελεί η εκτίμηση για το επικείμενο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, με τη δεύτερη να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω τόσο γιατί συνεχίζεται η ανάκαμψη των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο όσο και εξαιτίας του χειμώνα στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Ωστόσο χθες όλα άλλαξαν και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Η τιμή του Brent κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 11,32% υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα τα επίπεδα των 73 δολαρίων το βαρέλι, όταν λίγες ώρες νωρίτερα ήταν πάνω από τα 82 δολάρια. Την ίδια στιγμή το αμερικάνικο αργό ήταν στα 68,17 δολάρια σημειώνοντας πτώση 13,04%.

Η εξέλιξη αυτή, όσο και αν είναι θετική για τα νοικοκυριά, είναι ιδιαίτερα κακή για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, αφού φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου lockdown.

Η ΙΕΑ στο μηνιαίο report της για το πετρέλαιο, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ενισχύεται λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.

Ωστόσο, το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν, τελικά, σε περιορισμό της ζήτησης, η οποία αναμένεται ότι σε ημερήσια βάση θα φθάσει φέτος τα 5,5 εκατ. βαρέλια και θα υποχωρήσει στα 3,4 εκατ. το 2022.

Ταυτόχρονα οι προμήθειες στις αγορές θα αυξηθούν, λόγω της ανόδου της παραγωγής στις ΗΠΑ, με εκτίμηση ότι σε διεθνές επίπεδο η ημερήσια παραγωγή για τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 1,5 εκατ. βαρέλια, με τις ΗΠΑ να συμβάλουν κατά 400.000 βαρέλια, Σ. Αραβία και Ρωσία με 330.000 βαρέλια έκαστη, βάσει όσων έχει συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ.

Επιπρόσθετα ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση και στη διύλιση, με τη μείωση, όμως, των αποθεμάτων να αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι». Πρωταθλήτρια στη μείωση αποθεμάτων – κάτι το οποίο ισχύει και για το φυσικό αέριο – αποδεικνύεται η Ευρώπη, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν για το σύνολο των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα 

Η ΙΕΑ στο report της υποστηρίζει ότι «οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς πετρελαίου έχουν αρχίσει να αλλάζουν και ως αποτέλεσμα οι τιμές υποχωρούν.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν γύρω στα 81 δολάρια/βαρέλι, από το υψηλό πάνω από 86 δολάρια/βαρέλι τον Οκτώβριο ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το αμερικανικό αργό WTI, το οποίο βρίσκεται στα 81,9 δολάρια το βαρέλι από 83,54 που ήταν τον προηγούμενο μήνα».

Βέβαια ούτε η ΙΕΑ βλέπει τα πάντα «ρόδινα» και παραδέχεται ότι η αγορά παραμένει «σφιχτή» αλλά θεωρεί ότι το ράλι τιμών θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εφόσον, όμως, δεν υπάρξουν νέες αναταραχές στις αγορές οφειλόμενες και σε μία νέα πιο επιθετική έξαρση της πανδημίας.

Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι άνθρωποι της αγοράς, όπως ο Τζέριμ Γουίρ, επικεφαλής της Trafigura Group, ενός από τους μεγαλύτερους traders πετρελαίου παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που οργάνωσαν οι Financial Times - «Financial Times Commodities Asia Summit – η αγορά πετρελαίου είναι «εξαιρετικά σφιχτή» και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η τιμή του μπορεί να εκτιναχθεί στα 100 δολάρια.

Ο Γουίρ εκτιμά ότι χρειάζεται μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής για να καλυφθεί η ζήτηση και πιστεύει ότι αυτή δεν θα «φθάσει» εγκαίρως στις αγορές, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί το ράλι των τιμών. Μάλιστα θεωρεί ότι τα 100 δολάρια είναι μία τιμή που μπορεί να «επιτευχθεί» σε ορίζοντα 12 έως 18 μηνών από σήμερα, γεγονός που εάν επαληθευθεί σίγουρα δεν θα χαροποιήσει κανέναν, μιας και μπορεί να αποδειχθεί μία ακόμη αιτία για διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η Trafigura βλέπει μια «ισχυρή ανάκαμψη» στην κατανάλωση πετρελαίου, με επικεφαλής τη βενζίνη και ακόμη και τα αεροπορικά καύσιμα, σύμφωνα με τον Γουίρ. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλότερες τιμές για να δοθεί κίνητρο για νέα παραγωγή για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος ΕΝΙ, αν και φρόντισε να προσθέσει ότι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο των 100 δολαρίων θα είναι βραχύβια.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, εξέφρασαν την άποψη ότι στην αγορά θα υπάρξει λίαν συντόμως υπερπροσφορά και ως εκ τούτου οι ίδιοι δεν προτίθεται να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις παραγωγής. Πιο επιθετική εξ αυτών εμφανίζεται η Ρωσία, που τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στις προμήθειες των αγορών, προβλέποντας, μάλιστα, ότι θα σημειωθεί εντυπωσιακή υπερπροσφορά στην αρχή του επόμενου έτους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ