Νέα
  • ΓΔ: 944.64 -1.23%
  • Τζίρος: 61,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Αύξηση των τιμών σήμερα - Κάλυψαν τις μισές απώλειες της Παρασκευής

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Φωτό αρχείου / Πηγή: Pixabay

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν σήμερα μετά τη βουτιά της Παρασκευής, ανακτώντας μέρος των απωλειών που είχαν, εν μέσω εικασιών ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (OPEK+) πιθανόν να αναστείλουν την προγραμματισμένη μηνιαία αύξηση της παραγωγής τους λόγω της Ομικρον, αλλά το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό καθώς λίγα πράγματα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πριν από λίγο άνοδο 5% και κινείτο πάνω από 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν 5,6% και πλησίαζε τα 72 δολάρια. Την Παρασκευή, οι τιμές και των δύο αυτών τύπων του αργού είχαν κάνει βουτιά πάνω από 10%.

Ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μειώνοντας τη ζήτηση, ενώ αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι λόγω αυτής μπορεί να υπάρξει μεγάλη πλεονάζουσα προσφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Είδαμε κάποια διόρθωση καθώς η βουτιά των τιμών του πετρελαίου την Παρασκευή ήταν υπερβολική», δήλωσε οικονομολόγος της Nomura Securities. «Αν η αγορά υποχωρήσει και άλλο, ο OPEK+ μπορεί να σταματήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής αργού για να στηρίξει τις τιμές», πρόσθεσε.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ανέβαλαν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο συνεδριάσεις των τεχνικών ομάδων τους για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της Ομικρον στη ζήτηση πετρελαίου και τις τιμές, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ+.

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος του ΟΠΕΚ+ για να αποφασιστεί αν θα υπάρξει κάποια προσαρμογή στο σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες.

Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι το καρτέλ μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις μετά την αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από μεγάλες καταναλώτριες χώρες και τον πιθανό αντίκτυπο στη ζήτηση από νέα lockdowns για τον περιορισμό της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.  

«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο πως η Ομικρον θα επηρεάσει την οικονομία και τη ζήτηση καυσίμων, τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών της Nissan Securities.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ