Νέα

Λήγουν σήμερα 2+1 προθεσμίες: Τέλος χρόνου για επίδομα θέρμανσης, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Πηγή: Eurokinissi

Τρεις σημαντικές προθεσμίες για τους φορολογούμενους αλλά και τους δικαιούχους επιδότησης θέρμανσης λήγουν σήμερα τα μεσάνυχτα. Οι φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι έλαβαν πέρυσι επιδότηση θέρμανσης πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου έως τις 10 Δεκεμβρίου να λάβουν τo ποσό της προκαταβολής.

Aπό το 2022 όλα θα αλλάξουν, αφού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου. Ο νέος φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου.  

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για τον φόρο εισοδήματος, με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου, κάτι που προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.ά.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Φορολογικές υποχρεώσεις

Εως τα μεσάνυχτα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

  • την 5η δόση του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
  • την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίδομα θέρμανσης

Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που είχαν λάβει επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2020/2021, με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν έως σήμερα τα μεσάνυχτα την αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση. Ως προκαταβολή θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό του επιδόματος που είχαν εισπράξει πέρυσι, ενώ το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ανάλογα με τον χρόνο καταχώρισης των τιμολογίων.

Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
  • Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022. Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ