Νέα
  • ΓΔ: 951.33 -0.03%
  • Τζίρος: 16,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Νέα εκτίναξη στο 4,3% τον Νοέμβριο - Στο 4,9% στην Ευρωζώνη

Πηγή: Pixabay

Εκτινάχθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, πλησιάζοντας τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος αυξήθηκε επίσης σημαντικά.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,3%, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο. 

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνει η Eurostat τα σταθμίζει με τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για όλη την ΕΕ και έχουν κάποια διαφορά από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπολογίζονται με βάση τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για τον Οκτώβριο, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει πληθωρισμό 3,4%, ενώ η Eurostat 2,8%.  

πληθωρισμός Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είχαν με διαφορά οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 27,4% έναντι 23,7% τον Οκτώβριο.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο μήνα (2,7% έναντι 2,1%), όπως και οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (2,4% έναντι 2% τον Οκτώβριο), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών διαχέονται σε όλη την οικονομία.

Οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού σημείωσαν άνοδο 2,2% από 1,9% τον περασμένο μήνα.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 2,6% από 2,1%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022 με τάση να υποχωρήσει κάτω από το 2% στη συνέχεια. Μάλιστα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ιζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, ενώ η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προέβλεψε ότι η πτώση του θα αρχίσει από τον Ιανουάριο.

πληθωρισμός Ευρωζώνη, 2

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ