Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπαράζ πληρωμών και δηλώσεων: Ραντεβού με την εφορία για 5... εκκρεμότητες

Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Προθεσμία 29 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες με την εφορία.

Εκτός από την πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ, των τελών κυκλοφορίας και των ρυθμίσεων που τρέχουν, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά που εισέπραξαν και αφορούν συντάξεις ή μισθούς και γονικές παροχές.

Ακόμα, δηλώσεις πρέπει να κάνουν για εισοδήματα που απέκτησαν όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή, οι κληρονόμοι αποβιωσάντων αλλά και όσοι εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα.

Ειδικότερα:

1. Πάνω από 1.100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικές αποδοχές, εάν δεν το έχουν πράξει ήδη πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία και να καταβάλλουν τον φόρο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020. Αν π.χ. τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2015, ο συνταξιούχος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2016.

Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Τα αναδρομικά, αφού προστεθούν στα εισοδήματα που ήδη δηλώθηκαν για τα έτη 2015 και 2016, θα φορολογηθούν συνολικά, με τους ακόλουθους συντελεστές:

  • 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και
  • 22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Παράλληλα, σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που είναι 1%-4% για το 2015 και 2,2%-10% για το 2016.

Εκτός των συγκεκριμένων συνταξιούχων, τροποιητικές δηλώσεις οφείλουν να υποβάλουν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά από το 2014 μέχρι και το 2018, καθώς επίσης:

  • Οι μισθωτοί για την καθυστερημένη είσπραξη αμοιβών.
  • Οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Οι λήπτες αναδρομικών επιδομάτων ανεργίας.
  • Οι αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις στα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν δηλώθηκαν.

2. Οι κληρονόμοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου που απεβίωσε εντός του 2020. Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει. 

Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων. Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τον φορολογούμενο που απεβίωσε και με email. Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών.

3. Όσοι εντοπίσθηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ' εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

4. Oσοι απέκτησαν χρήματα από γονικές παροχές εντός του 2021 θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά και να αποφύγουν τη φορολογική παγίδα με τα τεκμήρια διαβίωσης.

5. Προθεσμία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι έχουν όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό εντός του 2020.

Η προθεσμία αυτή ισχύει για τους φορολογούμενους που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2020. Οι υπόλοιποι κάτοικοι εξωτερικού θα έπρεπε να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση Ε1 όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού και καταθέσεων που επιφέρει τόκους, υποχρεώνει τον κάτοχο του λογαριασμού αυτού να υποβάλει δήλωση, διότι οι τόκοι του τραπεζικού λογαριασμού αποτελούν εισόδημα, ακόμα κι αν είναι της τάξης των λίγων λεπτών του ευρώ.

Αντίθετα, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει, για παράδειγμα, μια εξοχική κατοικία ή ένα επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή αγοράζει ακίνητο ή αυτοκίνητο στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ