Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Νωρίτερα θα ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Θέρμης -Γαλάτιστας - Πότε παραδίδονται Μετρό και fly over

Αποψη του αυτοκινητόδρομου Ε65

Νωρίτερα κατά 15 μήνες παραδόθηκαν, σήμερα, στην κυκλοφορία τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του οδικού άξονα Θέρμης- Γαλάτιστας, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι το έργο, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων, θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022, έναντι του Μαρτίου του 2023, οπότε κι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

   Τα πρώτα πέντε αυτά χιλιόμετρα, που εγκαινίασε σήμερα ο κ. Καραμανλής, αφορούν το τμήμα από την Αγία Αναστασία μέχρι τον κόμβο Γαλάτιστας που ανακατασκευάστηκε, ενώ συνολικά στο πλαίσιο υλοποίησης του πρότζεκτ προβλέπεται η αναμόρφωση οχτώ ισόπεδων κόμβων, των κάθετων δρόμων, καθώς και η κατασκευή υπόγειου αγωγού ομβρίων υδάτων στη Νέα Ραιδεστό και παραλλαγή του δικτύου ύδρευσης στα Βασιλικά.

   Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι το έργο παραλήφθηκε βαλτωμένο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επισημαίνοντας πως μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, όμως είναι ουσιαστικό, αφού ενισχύει στην πράξη την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και κυρίως εξασφαλίζει ασφάλεια για τους αυτοκινητιστές.

   «Είναι πέντε μεγάλα βήματα ανάπτυξης και ενίσχυσης της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έκανε συστηματική προσπάθεια για να ξεμπλοκάρει κολλημένα έργα και να ξεκινήσει νέα, ώστε με ταχύτητα, διαφάνεια κι αποτελεσματικότητα να πετύχει ασφαλέστερους δρόμους για όλους, αλλά και να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

   Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα του αστικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το Mετρό θα παραδοθεί το 2023 παρά τις λυσσαλέες, όπως τις χαρακτήρισε, αντιδράσεις που συναντάει. Σημείωσε δε, ότι το έργο παραλήφθηκε εκτελεσμένο στο 40% και σήμερα έχει υλοποιηθεί το 80% του φυσικού αντικειμένου.

   Για το Fly over υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο- στολίδι, που όμοιό του δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό έργο, στη γραμμή Θεσσαλονίκη- Καβάλα- Τοξότες, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι στο επόμενο διάστημα θα συμβασιοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης- Έδεσσας θα γίνει με ΣΔΙΤ και πληρωμές διαθεσιμότητας.

   «Έχουμε για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή ένα σχέδιο συνεκτικό, φιλόδοξο και ρεαλιστικό, το οποίο υπηρετεί το ευρύτερο πλάνο, ώστε η πόλη να αφήσει κακοδαιμονία και διχασμούς πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο ο προσωρινός ανάδοχος για το fly over

   Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, αναφερόμενος στο έργο του οδικού άξονα Θέρμης- Γαλάτιστας τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που ήταν άμεσης αναγκαιότητας να υλοποιηθεί, καθώς εγκυμονούσε κινδύνους για τροχαία ατυχήματα. Υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι έχουν προγραμματιστεί ανάλογες παρεμβάσεις, ύψους 64 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι εντός του Ιανουαρίου θα αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το fly over, ενώ σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη- Έδεσσα. Ανέφερε ακόμη ότι εντός του 2022 θα προκύψει ο ανάδοχος για το δικαστικό μέγαρο.

   Για μια «έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά με έργα και γρήγορους ρυθμούς, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα», έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στα σημερινά εγκαίνια. «Τμήμα τμήμα, ο δρόμος αυτός γίνεται ασφαλέστερος», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης αναφέρθηκε επίσης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αυτοκινητόδρομο Ε65, που συνδέει τη δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία και φέρνει, όπως τόνισε, πιο στην Αθήνα με την ακριτική περιοχή.

   «Ημέρα νίκης απέναντι στα εμπόδια και τη γραφειοκρατία» χαρακτήρισε τη σημερινή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη σύνδεση του άξονα Θέρμης-Γαλάτιστας με την περιφερειακή οδό, με την κατασκευή ενός νέου δρόμου.

   Ο κ. Τζιτζικώστας υπενθύμισε ότι ο οδικός άξονας Θέρμης- Γαλάτιστας, ο οποίος εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό μετακινήσεων με κορύφωση την καλοκαιρινή περίοδο, ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αλλάζει την περιφέρεια με 8500 μικρά και μεγάλα έργα ύψους 2 δισ. ευρώ και ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι μέχρι τον Ιούνιο φέτος θα ολοκληρωθεί και το «ορφανό» χιλιόμετρο στον άξονα Μουδανιών- Ποτίδαιας.

   «Κερδίζουμε το στοίχημα για μια άλλη Εγνατία», τόνισε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας οδού ΑΕ Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ενώ ο αντιπρόεδρος της Intrakat Δημήτρης Κούτρας επισήμανε πως στόχος ήταν «να κερδίσουμε έναν χειμώνα με λιγότερα ατυχήματα». Πρόσθεσε δε, ότι η συντόμευση του χρονοδιαγράμματος στην υλοποίηση του έργου, οφείλεται στην καλή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων, που συνέβαλε στο να λυθούν πολλά προβλήματα χωρίς καθυστερήσεις.

   Στην τελετή εγκαινίων το «παρών» έδωσαν βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ