Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Scope Ratings: «Βλέπει» ανάπτυξη 8,9% φέτος και 4,3% για το 2022

Στο 8,9% εκτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, πολύ πάνω από το 5% που εκτιμά κατά μέσο όρο για την Ευρωζώνη, προβλέποντας ότι θα επιβραδυνθεί στο 4,3% το 2022 καθώς αναμένει ότι θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί στην οικονομία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο Scope, που έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μία βαθμίδα μόνο χαμηλότερα από αυτή της επενδυτικής κατηγορίας,  προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην περίοδο 2023-2026 θα είναι περίπου 1,8% τον χρόνο, ενώ τον μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ εκτιμά σε μόλις 1%.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει ότι θα μειωθεί από 10,2% του ΑΕΠ φέτος στο 5,2% το 2022, για να υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2024.

Αντίστοιχα, για το δημόσιο χρέος προβλέπει ότι θα υποχωρήσει από το 206,3% του ΑΕΠ το 2020 στο 194,5% το 2022, παραμένοντας πάνω από το 180,5% που ήταν το προ κρίσης επίπεδο. «Ο υψηλός όγκος του ελληνικού χρέους αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές καθώς η ΕΚΤ θα αποσύρει την έκτακτη στήριξη που έδωσε στη διάρκεια της κρίσης», αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών το 2022.

Κρίσιμη η απόφαση της ΕΚΤ

«Στη βάση αυτή, ένα άλλο ‘κλειδί’ αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση θα είναι η επικείμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τη μετάβαση των πολιτικών της ποσοτικής χαλάρωσης στη μετά COVID εποχή, μεταξύ άλλων για το πώς η κεντρική τράπεζας θα επιλέξει να αντιμετωπίσει το ερώτημα της στήριξης της Ελλάδας μετά τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP (του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία) και την άρση των περιορισμών που επέτρεψαν στα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ», σημειώνει ο οίκος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ