Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά ομόλογα: Μείωση των αποδόσεων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων μειώθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,17%, ενώ οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν μικρή άνοδο.

Ανάλογη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.

Σύμφωνα με το Reuters, η αναφορά της ΕΚΤ ότι θα μπορεί να αποφασίζει ευέλικτα για την επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα του έκτακτου προγράμματος (PEPP) που λήγουν και ότι αυτή η ευελιξία θα αφορά και τα ελληνικά ομόλογα συνέβαλε στην εξέλιξη αυτή.

Μικρές μεταβολές για τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν σημείωναν κάποια σημαντική μεταβολή μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ και σε όλη της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600 να καταγράφει πριν λίγο κέρδη 1,35%.

Η ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο 0,3% στα 1,1328 δολάρια.

Η ΕΚΤ συνεχίζει τη στήριξη

Οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, πλην των ελληνικών, αλλά ήταν συγκρατημένες καθώς η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη νομισματική στήριξη το 2022.

Οι αποδόσεις τους κινήθηκαν ανοδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας κατά 15 μ.β., λιγότερο από μία ώρα πριν η ΕΚΤ επιβεβαιώσει τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο.

Μετά τη λήξη του PEPP, η ΕΚΤ θα αγοράζει στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP) ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ τον μήνα για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και 30 δισ. ευρώ για το τρίτο, ενώ από τον Οκτώβριο οι αγορές θα περιοριστούν στα 20 δισ. ευρώ για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνει έως το τέλος του 2024 (από το τέλος του 2023) την επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP.  

Αν και οι απόψεις των αναλυτών για τον χαρακτήρα των ανακοινώσεων της ΕΚΤ ήταν διχασμένες, οι αγορές φάνηκε να εστιάζουν στο ότι η πολιτική της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι χαλαρή.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξανόταν έως και 5 μ.β. στο -0,309% κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της Λαγκάρντ, αλλά στη συνέχεια η αύξηση περιορίστηκε στις 2 μ.β. με την απόδοση να διαμορφώνεται στο -0,34%.  

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξάνονταν έως και 10 μ.β. στο 1,02% για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 0,98%.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ