Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο - Στο 4% στην Ελλάδα

Τρόφιμα
Πηγή: Eurokinissi

Στο 4% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα.

Η εκτίμηση αυτή είναι χαμηλότερη από το 4,3% που είχε ανακοινώσει η Eurostat στις 30 Νοεμβρίου, ενώ είναι και σημαντικά χαμηλότερη από το 4,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Eurostat και της EΛΣΤΑΤ έγκειται στο ότι η πρώτη τον υπολογίζει με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή με ένα ενιαίο σύστημα δεικτών για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ βασίζεται στον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,9% έναντι 4,1% τον Οκτώβριο και στην ΕΕ στο 5,2% από 4,4%, αντίστοιχα.

Οι διαφορές ήταν μεγάλες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τα χαμηλότερα επίπεδα να σημειώνουν η Μάλτα (2,4%), η Πορτογαλία (2,6%) και η Γαλλία (3,4%), ενώ από την άλλη πλευρά τα υψηλότερα η Λιθουανία (9,3%), η Εσθονία (8,6%) και η Ουγγαρία (7,5%).

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είχαν  η ενέργεια (2,57 ποσοστιαίες μονάδες), οι υπηρεσίες (1,16 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,64 π.μ.) και τα τρόφιμα, οινοπνευματώδη ποτά και καπνός (0,49 π.μ.).

πληθωρισμός, Eurostat
https://www.imerisia.gr/oikonomia/29669_plithorismos-ektoxeytike-sto-48-ton-noembrio-poy-eginan-oi-megalyteres-ayxiseis

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ